Ook tijdens de Flower Parade werd geprotesteerd tegen de windmolenplannen van Henk Kamp. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Ook tijdens de Flower Parade werd geprotesteerd tegen de windmolenplannen van Henk Kamp. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Cor de Mooy

BK-ers op de paal voor een vrije horizon

windmolenprotest n Reuring aan Zee is achter de rug, maar reuring op zee komt eraan. Komende week laat de actiegroep Ver-Zet Windmolens Katwijk van zich horen. Vanaf een paal op zee waar prominente Katwijkers op gaan zitten. Met de nodige reuring op het strand. Allemaal om te laten zien dat de strijd tegen het geplande windmolenpark vlak voor de kust nog niet klaar is.

Vlak voor het politieke zomerreces werd bekend dat minister Henk Kamp van Economische Zaken de kust tussen Scheveningen en Zandvoort heeft aangewezen als de plek voor honderden windmolens die binnen de 12-mijlszone komen.

'Maar dat wil absoluut niet zeggen, dat die windmolens er ook komen zoals veel mensen denken', zegt Nicoline Schuitemaker van Ver-Zet Windmolens Katwijk strijdlustig.

Het voorstel van de minister moet namelijk nog door de politiek besproken worden en dat gaat dit najaar gebeuren. 'Daarom is het nu tijd om voor reuring te zorgen', zegt Marian Krijgsman van de actiegroep. 'We verliezen straks ons vrije uitzicht. Daar moeten we de mensen bewust van maken, zodat zij weten wat er straks echt te gebeuren staat.'

In korte tijd hebben de leden van de Katwijkse actiegroep een programma op poten gezet om mensen wakker te schudden.

Zaterdag 13 augustus reed de actiegroep mee in de Flower Parade in de pick-up van strandpaviljoen 't Wantveld, begeleid door vier oranje E-Ones (overdekte elektrische fietsen) van Piet Ooms. Tijdens het bloemencorso werden er flyers uitgedeeld met informatie over de actie en de windmolens.

Maandag 15 augustus is de verzetspaal in zee geplaatst voor het strandpaviljoen van Surf & Beach. Een flinke klus die tot woensdag duurt. Woensdagavond 17 augustus om 18.00 uur is de opening en wordt de paal tot en met zaterdagavond bezet. Hoewel paal niet echt de lading dekt; het is een klein platform met ruimte voor een paar stoeltjes, zodat de 'paalzitters' ook even achterover kunnen leunen.

Uren op de paal

Iedere paalzitter verblijft vier tot zes uur op het platform. Ook 's nachts wordt het platform bezet. Door burgemeester Jos Wienen bijvoorbeeld. Wethouder Jacco Knape neemt de eerste paar uur voor zijn rekening. Hij is al wat gewend, want hij klom al vaker op het platform tijdens dezelfde acties in Zandvoort en Noordwijk.

Andere Katwijkers die 'platformdienst' hebben, zijn onder meer strandexploitanten Henny Schaap en Stefan van As, Piet de Vries van Katwijk Marketing, Henk-Jan van Maanen van de gelijknamige bakkerij en oud-wethouder Willem van Duijn. De Katwijkse Redding Brigade (KRB) houdt een oogje op het platform.

Vrije horizon

Op het strand gebeurt ook van alles. Trouwambtenaar Anke Minnee hertrouwt een echtpaar onder het platform. Er komen workshops schilderen en fotograferen met als thema 'vrije horizon'.

Verder op het programma: optreden van een dj, sup-yoga en zang en muziek rond het Henk Kampvuur. Carolien van Egmond van RTV Katwijk presenteert Zomergasten op locatie. Het volledige programma is vanaf volgende week te vinden op de facebookpagina van Ver-zet Windmolens en vanaf 17 augustus op de Boulevard bij de strandafgang naar Surf & Beach.

Meedoen?

Ver-Zet Windmolens is nog op zoek naar muzikanten die rond het Henk Kampvuur willen spelen. En er zijn ook nog een paar plekjes vrij op de paal. Wie daar vier tot zes uur wil zitten uit protest tegen de windmolens vlak voor de kust, kan een mailtje sturen naar mariankrijgsman@hotmail.com

Ver-Zet Windmolens Katwijk is niet tegen windmolens, maar wel tegen deze locatie op 18 kilometer uit de kust. Nicoline: 'De 43 molens van windmolenpark Luchterduinen bij Noordwijk zijn nu al bij helder weer heel goed te zien en die staan op een afstand van 36 kilometer. Op de nieuw aangewezen locatie gaat het om ruim 700 windmolens, die ook nog eens flink hoger zijn dan die van Luchterduinen'.

Vorig jaar startte er een handtekeningenactie tegen de plannen van de minister. 'We hebben inmiddels ruim 50.000 handtekeningen die we nog gaan aanbieden aan Kamp', meldt Nicoline.

Ver-Zet Windmolens, Stichting Vrije Horizon, Stichting Verplaats Windmolens en Bewonersplatform Leefbare Kust wijzen op een alternatief: de aangewezen locatie IJmuiden Ver waar ook windmolens moeten komen.

'Daar is voldoende plek en het is buiten het zicht', zegt Marleen van Rossum van de Katwijkse actiegroep. 'En de kosten voor windmolens dalen, dus het argument van de minister dat het in IJmuiden Ver te duur is, gaat niet meer op.'

'IJmuiden Ver is ook veel beter voor de natuur, met name voor de vogels', vult Nicoline aan. 'Maar daar hoor je de natuurorganisaties niet over.'


Steun de actie

en win een diner voor twee en overnachting met vrij uitzicht op zee.

Knip of scheur de actieposter op de pagina hiernaast uit en hang die goed zichtbaar op uw raam aan de straatkant.

Doe dat nu al en in ieder geval tot en met zaterdag 20 augustus.

Deelnemers maken kans op een diner voor twee bij strandpavil-

joen 't Wantveld en een overnachting in een strandhuisje bij Logerenaanzee.nl. Met nu nog vrij uitzicht op zee.

Er zijn ook 10 cadeaubonnen van 25 euro te winnen, beschikbaar gesteld door Parfumerie Mooi Katwijk.