Pieter van Klaveren: 'Ik wil gerechten in mijn vitrine waar ik trots op kan zijn'. | Foto: Cor de Mooy
Pieter van Klaveren: 'Ik wil gerechten in mijn vitrine waar ik trots op kan zijn'. | Foto: Cor de Mooy Foto: Cor de Mooy

De Viszaak: een nieuw adres voor lekkere visgerechten uit of thuis

viszaak n Aan de Kanaaldijk is sinds 1 augustus De Viszaak Traiteur en visspecialiteiten gevestigd. Met nog maar net twee weken achter de rug is eigenaar Pieter Van Klaveren nu al heel tevreden. "We hebben een leuke, drukke start gemaakt."

Op hetzelfde adres was eerst Het Kippenschuurtje gevestigd. Het pand blijft in de familie. Nu zwaait Pieter, zoon uit de bekende Katwijkse horecadynastie Van Klaveren de scepter over zijn eigen etablissement: De Viszaak. In De Viszaak kunnen visliefhebbers terecht voor visgerechten om deze thuis eventueel de laatste minuten bereidingstijd te geven. Daarnaast kan men lekker aanschuiven en gezellig blijven eten, zowel binnen als op het terras. "Het is een leuk samenspel van een winkel en mensen die aan tafel genieten van een lekker visje", zegt Pieter.

Pieter is tevens eigenaar van Het Wapen van Katwijk. Gepassioneerd kok als hij is, heeft hij een nieuwe weg ingeslagen. Zijn kennis op het gebied van het product vis heft hij terdege bijgespijkerd. Hij weet zich bovendien gesteund door een aantal goede vrienden. Zo staan in de koelvitrine emmertjes zure haring van Hoek. Binnen zijn vriendenkring zitten een palingspecialist en een ambachtelijke roker. "Samen kun je iets goeds neerzetten", verklaart Pieter. "Alleen red je het niet."

Ambacht is iets wat Pieter hoog in het vaandel heeft. Op de menukaart staat dan ook de leus 'Waar ambacht en kwaliteit samenkomen'. "Dit komt puur uit mijn kokshart. Ik wil gerechten in mijn vitrine waar ik trots op kan zijn'. Eén gerecht dat nooit in die vitrine ontbreekt is een inmiddels vermaarde vinding van zijn vader Jaap: Crab diable. "Dat heeft mijn vader verzonnen toen hij chef was bij Het Sluisje", zegt Pieter. "Sinds De Viszaak open is, heb ik er al honderd van verkocht.

Op de kaart prijken naast de krabschotel ook klassiekers als kibbeling, een lekkerbek, fish & chips en mesverse haring. Maar ook broodjes, salades, visloempia's en sashimi. Alles is natuurlijk in de eigen keuken door Pieter en zijn mensen met zorg bereid.

Naast De Viszaak staan professionele rookkasten. "Eerverleden week zaterdag hebben we paling gerookt. De mensen kwamen gewoon op de lucht af." De paling vond grif aftrek. Reden te meer om de kasten met grote regelmaat aan te steken. "Ik wil ook kijken of ik wat evenementen kan opzetten. Bijvoorbeeld aan het begin van het mosselseizoen.

Daarnaast is er ook een cateringkaart met een keur aan amuses, salades, sushi en nog veel meer voor de culinaire invulling van feestelijke gebeurtenissen.

Kijk voor alle mogelijkheden eens op www.deviszaak-katwijk.nl of loop eens binnen aan de Kanaaldijk 3 tegenover het gemaal.