| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Bonte verzameling van klederdrachten

n Folklore uit het hele land trekt veel bekijks

Folklore n Het Genootschap Oud Katwijk vierde vorige week dinsdag haar vijftigjarig jubileum op een bijzondere wijze. In samenwerking met de organisatie van het Noordzee Zomerfestival en de Toeristenmarkt vond er een bijzondere manifestatie plaats. Klederdrachtgroepen vanuit alle hoeken van het land presenteerden zich in outfits die in vroeger tijden werden gedragen. Een bezienswaardigheid op zich.

Door Piet van Kampen

Het bruist deze zomer ook weer van activiteiten in ons dorp. De Nationale Klederdrachtshow was er een onderdeel van. Een blikvanger niet alleen voor de eigen burgerij maar ook voor de toeristen. Vanuit Hindeloopen, Urk, Volendam, Spakenburg, Nunspeet tot Zeeland aan toe presenteerden de twintig groepen zich aan het publiek. Van fraai opgedirkte juffers uit Enkhuizen tot de wat simpeler geklede mannen en vrouwen uit de diverse vissersdorpen. De hoeden, kapjes en andere vormen van hoofdbedekking vormden een fraaie mix. Diverse bonte schorten gaven een kleurrijk accent aan sommige vrouwen. Heel anders dan de groep uit Urk die overwegend in het zwart was gehuld. Elke groep kreeg een stief kwartiertje om door hun speaker of ladyspeaker uitleg te geven wat de diepere betekenis achter de bijzondere kledij was.


Namens de Katwijkse groep gaf Coby van Duijn tekst en uitleg. Doorspekt met af en toe een onvervalste Kattukse zinsnede er tussendoor kreeg zij de lachers op de hand. Waarom droegen vissersvrouwen een mand op hun hoofd? 'Om de vis lóópend naer Lààije te brengen'. De visserstruien werden belicht en ook de functie van de man met de klink, de dorpsomroeper. Twee jonge deernen moesten laten zien dat niet alleen de buitenkant mooi was maar ook wat er onder werd gedragen. 'Jurken omhoog, meisjes' en subtiel werd er een tipje van de sluier opgelicht om te tonen hoe mooi de onderkledij wel was. Zo werden de hele dag door de groepen aan het publiek voorgesteld en de achterliggende gedachte achter de kledij en accessoires toegelicht.

 | Foto: Piet van Kampen
 | Foto: Piet van Kampen
 | Foto: Piet van Kampen