In de ochtenduren was er nog 'eigen terrein' te vinden. | Foto: Piet van Kampen
In de ochtenduren was er nog 'eigen terrein' te vinden. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Eindelijk echt zomer

strand n Het waren tot aan vorige week nog maar schaarse dagen waarop de bikini kon worden aan getrokken en de huid moest worden ingesmeerd.

De zomers in Nederland zijn de laatste jaren – mede door de klimaatverandering – nogal grillig. Halen en brengen zogezegd. Niet zoals vroeger een aantal dagen oostenwind met een strakblauwe hemel. Waar zijn zij gebleven? Dus is het vandaag de dag profiteren van elke dag waarop de temperaturen lonken en de aanbidders van de zon, de zee en het strand de weg naar de kust maar al te graag weten te vinden.

In de ochtenduren waren er best nog een paar vierkante meter 'eigen terrein' te bemachtigen, maar later op de warme dagen werd het steeds drukker. Een beeld dat bij onze kustplaats past. De exploitanten van de strandpaviljoens konden derhalve ook weer eens tevreden in de handen wrijven, daar waar een echtgenote het enigszins gezette lichaam van manlief inwreef. Natuurlijk vroeg dit om een tegenprestatie en ook moeders onderging prettig gelaten de smeerbeurt. Ziezo. Laat de zon maar branden, want het paar was er klaar voor. Eindelijk weer eens een echte zomerdag.

vol

Op een gegeven moment gaf de display bij de parkeergarage het bordje 'vol' aan. Jammer voor de laatkomers die elders voor hun heilige koe een stalling moesten zien te vinden. Ja, men moet er wel snel bij zijn als de weergoden in een goede bui zijn en de zee en het strand lonken. De zucht van 'Wat is het warm' is dan ten onrechte. Er werd lang genoeg opgewacht en als het zover is dan moet er niet worden gezeurd. Ook typisch Hollands. Wanneer is het wel goed? In ieder geval de dagen waarop er volop op het strand kan worden genoten.