Joop van Egmond spreekt op 4 augustus in DunaAtelier Katwijk. | Foto: PR
Joop van Egmond spreekt op 4 augustus in DunaAtelier Katwijk. | Foto: PR Foto: PR

Joop van Egmond geeft lezing in DunaAtelier

n Praetje Kunst over China

kunst n Slechts weinig mensen in West-Europa kennen de geschiedenis van China. De Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond wel. Hij bezoekt het land regelmatig en heeft een aantal keren dwars door dit immense land gereisd. Wie meer wil weten over de geschiedenis van het land dat vandaag 1,4 miljard inwoners telt, kan op donderdag 4 augustus in het DunaAtelier aan de Boulevard hoek Voorstraat een "Praetje Kunst" bijwonen van Joop van Egmond.

Wist u bijvoorbeeld dat illegale internationale opiumhandelaren de financiers waren van vele zendelingen die uit Amerika, Engeland, Frankrijk, België en Nederland in de twintigste eeuw naar China kwamen? Dat om die reden de westerlingen het land moesten verlaten? Wist u bijvoorbeeld dat de Hollanders als eerste Europeanen onder leiding van VOC-kapitein Jan Pieterszoon Coen China betraden? Wist u dat net als in Rusland ook in China de boeren door de eeuwen heen veel hebben geleden? Dat het regime van Mao in dertig jaar meer dan tien miljoen mensenlevens heeft gekost als gevolg van moord en honger?

Mensachtige wezens

De geschiedenis van China gaat heel ver terug, veel verder dan die van Europa. Volgens wetenschappers woonde de oudste mensachtige wezens 1,7 miljoen jaar geleden in de Chinese provincie Yunnan. De oudst bekende nederzetting in China was in het noorden. Zo'n 800.000 jaar voor Christus leefde in de Xian-streek al de Lantian-mens. De meer bekende Pekingmens leefde tussen 500.000 en 200.000 jaar voor Christus in China.

Wijsheden

De lezing van Joop van Egmond brengt de toehoorder informatie over het duizendjarig keizerrijk, over de constante oorlogen die in het land woedden en over de filosoof Confucius. Zijn ideeën en wijsheden doen in het China van vandaag nog altijd opgeld. Van Egmond bespreekt de tijd van de Han-dynastie toen verschillende levensovertuigingen naast elkaar - maar ook met elkaar verweven - opbloeiden: het Taoïsme, het Boeddhisme en het Confucianisme. Hij vertelt over de mooiste ommuurde stad van het land: Nanjing en nog over veel meer.

Bij uitzondering gaat de lezing van Joop van Egmond niet over de kunstgeschiedenis van China, maar over maatschappelijke, economische en politieke thema's. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ruim een uur. Na afloop zal Joop van Egmond zo veel mogelijk vragen van de aanwezigen beantwoorden.

Vrienden van de Kunstvereeniging hebben gratis entree, andere toehoorders betalen € 5,00.


TV Rijnsoever start tafeltennis voor mensen met psychische beperking

sport n Naar aanleiding van een verzoek vanuit het Welzijnskwartier om ook voor de mindervaliden iets te organiseren in de Nationale Sportweek (september) kwam het al langer sluimerende idee een tweede groep G-sport voor mensen met een psychische beperking te starten naar boven.

Na afstemming met het bestuur is gekozen voor de woensdagavond van 20.00 - 21.30 uur. Omdat woensdag 21 september in de nationale Sportweek valt is deze avond gekozen als startpunt en kennismakingsbijeenkomst. Tafeltennis is een goedkope sport; contributie voor mindervaliden bedraagt circa € 100,- per jaar. Voor de rest van het jaar vanaf 21 september geldt voor de G-sporters een speciaal aanbod van € 20,-. Noodzakelijke spelmaterialen (batjes etc.) zijn aanwezig en zijn gratis te gebruiken. Binnensportschoenen zijn wel nodig. Vanaf 21 september wordt er iedere week gespeeld.

Voor informatie over G-tafeltennis: jholten@ziggo.nl of op onze site www.ttvrijnsoever.nl. Ook via de kranten en posters wordt u verder geïnformeerd

De jaarlijkse barbecue van TV Rijnsoever. | Foto: PR