Koning Willem-Alexander bezocht afgelopen woensdag onder meer De Schelp. | Foto: PR
Koning Willem-Alexander bezocht afgelopen woensdag onder meer De Schelp. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Koning brengt werkbezoek

koning n Zijne Majesteit de Koning bracht afgelopen woensdagmiddag op uitnodiging van burgemeester Jos Wienen een informeel werkbezoek aan Katwijk. De Koning bezocht woonzorgcentrum Salem, wijkcentrum De Schelp en de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekerscentrum Katwijk. Hij sprak met medewerkers, vrijwilligers, inwoners en vluchtelingen.

De Koning begon zijn werkbezoek bij woonzorgcentrum Salem. Hier huren tien statushouders woonruimte. Zij volgen tegelijkertijd een opleiding tot verzorgende of verpleegkundige. Leegstaande woonruimte wordt benut ter ondersteuning van de ouderenzorg. Bovendien draaien zij volwaardig mee in de maatschappij en dragen zij bij aan de Katwijkse samenleving. Initiatiefnemers, medewerkers, vrijwilligers en vluchtelingen deelden hun ervaringen met de koning.

In wijkcentrum De Schelp sprak de koning met buurtbewoners en medewerkers over de sociale functie van het centrum. In de wijk wonen mensen met meer dan dertig verschillende nationaliteiten. De wijk kent veel sociale woningbouw. Het buurtcentrum is een ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners en een plek waar mensen met problemen en hulpvragen terecht kunnen.

Afsluitend vond in de Piekkapel een ontmoeting plaats met vrijwilligers van de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekerscentrum Katwijk en bewoners van het AZC in Katwijk. Het IWAK is in 2008 opgericht door de kerken met het doel het verblijf van de asielzoekers in het AZC prettiger te maken en hen te ondersteunen. Vrijwilligers bieden de asielzoekers onder andere taallessen aan, organiseren kinderclubs, houden een kledingmarkt en maken bewoners van het AZC wegwijs in Katwijk.

Medewerkers, vrijwilligers, inwoners en vluchtelingen waren verrast door de oprechte aandacht van de Koning. Ook de burgemeester waardeert de intensieve betrokkenheid van de Koning: "Vandaag heeft de koning zijn brede belangstelling bij alle sectoren van de samenleving met ons gedeeld. Hij ging hierover met iedereen in gesprek. Hij luistert naar nieuwkomers, maar ook met mensen die hier zorgen over of bezwaren tegen hebben."