Jongeren hebben twee houten banken bij Salem met KAtwijkse taferelen beschilderd. | Foto: PR
Jongeren hebben twee houten banken bij Salem met KAtwijkse taferelen beschilderd. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Kunstproject voor Salem is groot succes

banken n Op woensdag 29 juni heeft een groep enthousiaste kinderen van het jeugddiaconaat Katwijk aan den Rijn meegedaan aan een kunstproject voor locatie Salem. De kinderen hebben twee houten banken en een aantal bloempotten beschilderd.

De banken werden voorzien van geschilderde afbeeldingen van het strand, de duinen, zeemeeuwen en ook de herkenbare Witte Kerk pronkt op het kunstproject. Onder de bewoners van Salem was er veel belangstelling. Enkele bewoners van DSV|Salem kwamen speciaal naar buiten om alles te aanschouwen.

Het Jeugddiaconaat startte begin juni al volop met zoeken naar jonge schilders die zin hadden om de zithoek in de tuin van Salem op te vrolijken. Op 29 juni was het dan eindelijk zover. De zon scheen volop op en de kinderen gingen met veel enthousiaste aan de slag. Naast de kinderen waren er ook ouders meegekomen die ook hun handen uit de mouwen hebben gestoken. Na het verven van de bloempotten was het tijd om deze te voorzien van nieuwe planten en bloemen. De planten en bloemen staan prachtig bij de kleurrijke banken en maken de zithoek tot een vrolijk geheel.

Tijdens het beschilderen van de banken was de belangstelling van de bewoners al groot. Een groep bewoners kwam naar buiten om te kijken wat er allemaal gebeurde. Nu de banken op hun plek staan en de bewoners gebruik kunnen maken van de zitplekken is de blijdschap erg groot. De combinatie van jongeren die samen iets leuks ondernemen en daarmee tegelijk iets betekenen voor ouderen is met dit kunstproject meer dan geslaagd. De kinderen hebben een heel leuke, educatieve middag gehad en de bewoners van Salem gaan een heerlijke zomer tegemoet met het resultaat van dit prachtige kunstproject.


Adviesraad Sociaal Domein stapt op vanwege uitvoering wmo-beleid

wmo-conflict n De Adviesraad Sociaal Domein Katwijk is in z'n geheel afgetreden uit protest tegen de beslissing van B&W, gesteund door de gemeenteraad om de uitvoering van het Wmo-beleid niet aan te passen aan de recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep.


In haar brief van 23 mei 2016 aan B&W en in afschrift aan de gemeenteraad, heeft de Adviesraad aangegeven dat eind 2014 / begin 2015 de uitvoering van de Wmo door de gemeente ernstig is tekortgeschoten bij de bescherming van de belangen van kwetsbare burgers. Tegelijkertijd heeft de Adviesraad het College opgeroepen de rechterlijke uitspraken op de kortst mogelijke termijn en onverkort uit te voeren en daarbij de situatie van vóór 2015 als vertrekpunt te nemen.
De Adviesraad heeft de gemeente al eerder uitdrukkelijk op deze verplichting gewezen. De gemeente heeft echter willen volstaan met het afgeven van formele beschikkingen. In feite is ervoor gekozen te werken met een 'piepsysteem' en af te wachten hoeveel bezwaren zouden worden ingediend. Hierdoor zijn de gevolgen voor individuele cliënten niet in beeld gekomen
De gemeente stelt zich op het standpunt dat haar Wmo-beleid geen aanpassing behoeft en dat slechts een aanvulling in de verordening noodzakelijk is. Naar de mening van de Adviesraad gaat de gemeente opnieuw voorbij aan de verplichting om onafhankelijk onderzoek in te stellen alvorens tot een beslissing te komen. En ook gaat de gemeente er niet vanuit dat er nieuwe gesprekken moeten komen, waarbij ook onafhankelijke cliëntondersteuning wordt aangeboden.
Bij de invoering van de Wmo 2015 heeft het aspect van financiële beheersbaarheid blijkbaar zwaar gewogen. Hierdoor is het individuele belang van de kwetsbare burger niet als vertrekpunt genomen.
De Adviesraad is van mening dat juist waar er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie tussen kwetsbare burgers en de gemeente, de burger er op moet kunnen vertrouwen dat de lokale overheid op zorgvuldige en betrokken wijze uitvoering geeft aan wettelijk opgedragen taken. Dat is hier niet het geval geweest.
Tijdens de informatieve raadscommissie van 16 juni werd duidelijk dat het College van B&W in haar standpunt breed wordt gesteund door de gemeenteraad. De raadsleden uitten kritiek op de wijze waarop de Adviesraad, een groep vrijwilligers gericht op serieuze cliëntenparticipatie, had gehandeld. Niet werd gereflecteerd op de eigen verantwoordelijkheid van de gemeente om onder alle omstandigheden de wet uit te voeren en alle individuele cliëntsituaties te onderzoeken. Ook werd voorbij gegaan aan de wethoudersbrief, waarin de Staatssecretaris van VWS gemeenten oproept om haar verantwoordelijkheid te nemen door alsnog uitvoering te geven aan de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep. Niet alleen op het punt van beleid, maar evenzeer op het punt van de uitvoering van beleid.
Nu de gemeenteraad in de vergadering van 30 juni heeft willen vasthouden aan het ingenomen standpunt dat het Wmo-beleid en de uitvoering daarvan geen aanpassing behoeft, wil de Adviesraad Sociaal Beleid Katwijk met haar aftreden een helder signaal afgeven.
De Adviesraad voelt zich niet langer serieus genomen in haar rol om vorm te geven aan cliëntenparticipatie en trekt hieruit de enig juiste consequentie door in z'n geheel af te treden. Het is nu verder aan de gemeente weer in een nieuwe adviesraad te voorzien. De Adviesraad geeft de gemeente daarbij het advies om echt werk te maken van cliëntenparticipatie. Allereerst en bovenal bij contact met individuele cliënten binnen de Wmo 2015. Ten tweede bij het serieus nemen van de nieuwe adviesraad sociaal domein, zodat die echt toegevoegde waarde heeft als brug tussen burger en overheid.