Jan en Sien van Schröder vierden afegelopen zaterdag hun zeventig jarig huwelijk. | Foto: Piet van Kampen
Jan en Sien van Schröder vierden afegelopen zaterdag hun zeventig jarig huwelijk. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Platina huwelijksfeest voor Jan en Clazina

Zeventig n Het echtpaar is er nuchter onder maar als Jan Schröder (91) eenmaal op zijn praatstoel zit is hij niet te remmen. Echtgenote Clazina Schröder-van Duyvenvoorde (94) luistert aandachtig toe en doet af en toe haar zegje. 'Het ging allemaal vanzelf'.

Door Piet van Kampen

De in Leiden geboren Jan en de in Katwijk geboren Sien vierden op 22 juni hun 70-jarige huwelijksdag in De Wilbert. Wel bijzonder om deze mijlpaal samen te bereiken. De in de Sleutelstad geboren Jan is de woordvoerder in het aangename gesprek.

Razendsnel

Het stel ontmoette elkaar bij het tramstation in Leiden. 'Je loopt zo maar tegen elkaar aan' grapt de bruidegom. Toeval of niet, Clazina haalde haar broer op uit het ziekenhuis en wachtte op de tram naar Katwijk. Jan zag haar, maakte een praatje en de liefdesvlam sloeg al snel over. De liefde voor elkaar werd in recordtempo bezegeld. 'Op 10 maart 1946 ontmoetten wij elkaar en op 22 juni van het zelfde jaar zijn wij getrouwd' lacht de olijke bruidegom. Dat heet snel zaken doen.


Kelner

Jan verdiende de kost als kelner bij restaurant De Zwaan. Huisvesting was er voor het jonge stel nog niet dus boden de ouders van Clazina inwoning. Het paar kende helaas geen nazaten maar heeft van het leven genoten. 'We hebben heel Europa afgereisd met de auto en zijn ook nog in Afrika geweest' laat de bruidegom weten. Een bereisd paar dus dat in Katwijk ook een rondje woning zoeken maakte. De E.A. Borgerstraat, de Duinoord, de Koningin Julianalaan, de Boslaan, het zijn allemaal bekende stekkies. Nu woont Jan in de Boslaan alleen omdat Clazina in De Wilbert wordt verzorgd. 'Maar ik woon hier prima en kan nog mijn boodschappen doen met de scootmobiel en ga een paar keer per week mijn vrouw opzoeken en doe de was voor haar.

Jan werd onverwacht zelfstandig ondernemer. Een Duitse kennis die in Katwijk logeerde had een stomerij in Duisburg. Vanwege gezondheidsredenen nam Jan dit bedrijf over en heeft het acht jaar samen met zijn vrouw gerund. Toen de verkaveling kwam keerde hij terug naar Holland en pakte zijn oude beroep weer op. Nu is hij alleen maar redt zich zelf prima.