Cees Oostindië, Wethouder Krijn van der Spijk en Dunavie-directeur Alfred Busser bezegelen het akkoord met een warme handdruk. | Foto: P. van Kampen
Cees Oostindië, Wethouder Krijn van der Spijk en Dunavie-directeur Alfred Busser bezegelen het akkoord met een warme handdruk. | Foto: P. van Kampen Foto: Cor de Mooy

Prestatieafspraken ondertekend

n SHD, Dunavie en gemeente vinden elkaar in ´constructief overleg´

Woonafspraken n Vorige week donderdag werd er op een historische plek in Katwijk Binnen een overeenkomst ondertekend tussen de SHD (Stichting Huurdersbelangen Duinstreek), wooncorporatie Dunavie en de gemeente. In de Roskam plaatsten Cees Oostindiè (SHD), wethouder Krijn van der Spijk en Alfred Busser, directeur-bestuurder van Dunavie hun handtekening onder het gesloten akkoord.

Door Piet van Kampen

De vorige overeenkomst liep in 2014 af. Het wezenlijke verschil met toen is dat nu ook de SHD gesprekspartner was in het tot stand komen van de prestatieafspraken. Een klankbord van vijf leden van de diverse bewonerscommissies mocht meedenken en meepraten. Na ruim anderhalf jaar praten en vergaderen is er op basis van de wetgeving 2015 en de Woonvisie van de gemeente een akkoord bereikt. Het stemde alle partijen tot tevredenheid.


Betaalbaar en duurzaam

'Het was een constructief overleg', concludeerde Van der Spijk waarin voormalig wethouder Daan Binnendijk ook een rol heeft gespeeld. Van der Spijk nam het stokje van voorganger Willem van Duijn over en mocht door zijn handtekening te plaatsen een zware bevalling onderstrepen. Speerpunten in de afspraken zijn betaalbare woningen en duurzaamheid.

Tot en met 2019 komen er meer en goedkopere huurwoningen in Katwijk. Er worden driehonderd nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Ruim 85 % hiervan wordt in de categorie betaalbaar (maximaal € 628,- per maand) aangeboden. Hiervoor geldt een garantieafspraak tot 2019. Daarnaast is er afgesproken dat 80% van de bestaande woningen een huurprijs in die categorie krijgt.


Dunavie heeft onlangs bekend gemaakt de laagste inkomens te ontzien door de huur dit jaar niet te verhogen. 'We werken aan hersteld vertrouwen in Dunavie' liet Busser weten. Met betrekking tot duurzaamheid van bestaande woningen kunnen aanpassingen tot een lichte verhoging van de huur aanleiding geven. Voor senioren die kleiner willen gaan wonen is er een seniorenmakelaar. Het Woonlastenfonds van de gemeente is in het leven geroepen voor inwoners die door omstandigheden plotseling een lager inkomen hebben.


Het zogenaamde 'scheefwonen', mensen met een hoog inkomen en relatief lage huurlasten is moeilijk aan te pakken. Het is ongeveer eenderde van de huurders. Zij krijgen een aangepaste huurverhoging.