Leuntje Schaap kreeg van burgemeester Wienen namens de koning een onderscheiding. | Foto: Piet van Kampen
Leuntje Schaap kreeg van burgemeester Wienen namens de koning een onderscheiding. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Koninklijk lintje voor duizendpoot Leuntje Schaap

onderscheiding n Of ze er verlegen mee was? Leuntje Schaap stond vorige week vrijdagavond in gebouw Het Anker in ieder geval wel perplex toen zij Koninklijk werd onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. 'Zoiets verwacht je niet, maar ik ben er wel erg blij mee', glunderde zij min of meer beduusd.

Door Piet van Kampen

Het was in dubbel opzicht een unieke gebeurtenis. Niet alleen voor de gedecoreerde sympathieke vrouw maar ook voor burgemeester Jos Wienen. Nadat hij alle – en dat zijn er vele – verdiensten van Leuntje had opgenoemd moest hij voor een volle zaal een bekentenis doen. 'Dit is mij nog nooit overkomen maar ik ben het lintje en de bloemen vergeten'. Hij bracht het op een manier waarop er toch de nodige hilariteit bij de aanwezigen ontstond. 'Maar blijft u even zitten, ik ga het snel halen en ben zo terug'. Dus even snel op de fiets heen en weer. Uiteraard bleef het gezelschap op het echte officiële moment wachten. Leuntje was uitgenodigd voor de jaarlijkse afsluiting van het seizoen van het HGJV (Hervormd Gereformeerd Jeugd Verband) en wist vooraf niet wat haar te wachten stond.

'U deed uw vrijwilligerswerk vanuit uw hart en uw geloof en u bent vindingrijk in het vinden van tijd om dit allemaal te doen want u heeft gewoon gedaan naast uw baan. Het is ongelofelijk', prees Wienen haar. 'Veertig jaar onafgebroken vrijwilligerswerk voor het HGJV is heel bijzonder, clubactiviteiten voor kinderen tot 12 jaar, voorbereiden en begeleiden van vakanties, het opzetten voor een bibliotheek voor het HGJV, het bezoeken van ouderen en zieken en de zorg voor uw moeder, clubwerk voor gehandicapten opgezet, vrijwilligerswerk voor de kerk, wat heeft u allemaal niet gedaan? U bent een pionier voor het jeugdwerk en een van de mensen die zich willen verbinden'.

Het was een hele opsomming van de staat van dienst van Leuntje, een voorbeeld in onze maatschappij die heel vaak afhankelijk is van mensen zoals zij. Het is daarom dan ook volkomen terecht dat deze vrouw met haar voorbeeldfunctie deze Koninklijke onderscheiding heeft mogen ontvangen.