Dit weekend wordt het internationale evenement Kitechix gehouden op het strand. | Foto: Claudia Emanuel
Dit weekend wordt het internationale evenement Kitechix gehouden op het strand. | Foto: Claudia Emanuel Foto: Cor de Mooy

Kitechix wil kitesurfen populairder maken

Kitesurfen n Van 24 tot 26 juni organiseert Windtown Kiteboarding in Katwijk aan Zee haar internationale Kitechix evenement: een kleinschaligkitesurf evenement voor meiden die willen leren kitesurfen of die hun trucs en techniek willen verbeteren aan de hand van clinics. Het doel is kitesurfen populairder krijgen onder meiden.

Deze Katwijkse editie is uniek om een paar redenen. Ten eerste omdat Kitechix al sinds 2002 op verschillende plekken in de wereld wordt georganiseerd, maar nooit eerder in dit authentieke dorp aan de Noordzee. Daarnaast is het de eerste keer dat het evenement bijna geheel op kite wave is gericht, een discipline die steeds populairder wordt in de kitesurfwereld en die draait om het pakken van golven en niet, zoals bij freestyle, om de trucjes.
De clinics worden verzorgd door Nederlands nummer 2 kite wave Suzanne Kuiper. Daarnaast worden er safety clinics aangeboden, een fotoshoot met een professionele fotograaf, het testen van kite materiaal, een Kitechix BBQ en (afhangend van het weer) andere surfgerelateerde activiteiten, zoals surf, skate & sup. Er is één freestyle onderdeel, namelijk de Kitechix Queen of The Air Contest, waarin de meiden strijden om het behalen van de hoogste sprong.
Aan deze Kitechix editie doen ongeveer 18 meiden mee. Ze komen uit Nederland, Engeland, België, Rusland, Brazilië en er doet zelfs een deelneemster uit Rwanda mee. Er wordt gelogeerd in glamping hutjes op Camping Noordduinen en Kitesurf Vereniging Airtime Katwijk is de gastheer van de kitende groep enthousiastelingen.
Meer informatie is te vinden op de Kitechix Facebookpagina (facebook.com/kitechix.events) of door een mail te sturen naar kitechix@windtown.nl


Haringrock schrijft popgeschiedenis

Popmuziek n Ooit, eind jaren '70 op de Katwijkse Boulevard, begon het onderscheidende lokale festival Haringpop. Een kleinschalig evenement op een houten podium tegenover Hotel Noordzee. In '86 werd het festival omgedoopt met de naam Haringrock, en ging verder in Tripodia gelijktijdig met de Visserijdagen in die tijd (augustus).

In 2006 nam Ton Frissen het festival over. In 2013 ging de huidige organisatie weer samenwerken met de Visserijdagen van Katwijk en werd Haringrock een openluchtfestival. Vanaf 2013 blies hij het evenement nieuw leven in, maar met dezelfde doelstelling. Daarmee schreef hij regionaal en landelijk een stukje Katwijks pophistorie. Inmiddels verheugt het muzikale spektakel zich al in haar dertigjarige jubileum onder de naam Haringrock. Wederom uitgegroeid tot een tweedaags evenement dat de Katwijkse bands nog steeds een groot podium biedt. 'Dit jaar, in 2016 zien we de terugkeer van enkele roemruchte Katwijkse bandnamen als Les Zazous, Waid Biens, Blind Alley en Catapult (Cees Bergman). Bands die gedeeltelijk speciaal voor de gelegenheid weer bij elkaar komen. Iets waar we uiteraard bijzonder trots op zijn', aldus Frissen.


Haringrockplein

Een ongekend fenomeen is het festival nog steeds. Terug op de Boulevard en sinds 2015 op het gloednieuwe evenementenplein, op de originele locatie tegenover Noordzee. 'Inmiddels in de volksmond ontwikkelt het plein zich al onder de naam 'Haringrockplein', meldt huidige organisator Frissen enthousiast. 'De editie van 2016 dit jaar is, inmiddels ook al enkele jaren traditioneel, weer de knallende afsluiter van de Visserijdagen tijdens het weekend van 24 en 25 juni. De entree blijft dankzij de huidige sponsors en subsidie geheel gratis en mag zich daarmee meten met de grotere Nederlandse festivals.

Bijzonder is ook dat de organisatie het festival gaat Livestreamen via Youtube. Een mooi stukje marketing voor het festival, waarbij ook het publiek dat niet kan komen toch iets van het festival mee krijgt waar ook ter wereld. Haringrock groeit, en word steeds belangrijker voor Katwijk het toerisme en de lokale economie. Dit jaar zal de organisatie al op 25 juni een headliner bekend maken dat in 2017 op het grote podium staat. Echter zal het festival dan niet meer in juni plaats gaan vinden, maar in het 2e weekend van juli. Dit in samenspraak met onze samenwerkende partij SVK die met ons mee verhuisd. Het belooft ook dit jaar weer druk te worden. De organisatie roept dan ook op zoveel mogelijk lopend naar het festivalterrein te komen. Ook zal i.v.m het middagprogramma van onze samenwerkende partners SVK en House of Music de boulevard deels afgesloten zijn.

Meer informatie staat op www.haringrock.nl

Haringrock 2016 barst dit weekend los. | Foto: PR