De Stichting Historie Vliegveld Valkenburg zoekt donateurs en vrijwilligers. | Foto: PR
De Stichting Historie Vliegveld Valkenburg zoekt donateurs en vrijwilligers. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

SHVV gaat erfgoed vliegveld bewaren

Vliegkampmuseum n De Stichting Historie Vliegveld Valkenburg (SHVV) is op 1 februari opgericht. In de eerste maanden is er vooral gewerkt aan het opzetten van de interne organisatie. Nu de stichting sinds kort met een eigen website en een Facebookpagina op het internet is te vinden, is het tijd om de SHVV aan de buitenwereld te presenteren.

De SHVV is opgericht om de geschiedenis en het erfgoed van het voormalige vliegveld Valkenburg voor het nageslacht te bewaren. De stichting hoopt hiertoe een bezoekerscentrum op of nabij het vliegveldterrein te kunnen realiseren, waarin zowel een permanente expositie als wisselende thema-exposities kunnen worden ondergebracht. Het stichtingsbestuur heeft haar zinnen gezet op één van de oude barakken en is hierover in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf en met de gemeente Katwijk.

Initiatiefnemer Peter Korbee is al enkele jaren bezig met het verzamelen van spullen voor de collectie van het bezoekerscentrum. Daarbij gaat het tot nu toe met name om zaken uit de periode waarin de Marineluchtvaartdienst op Valkenburg actief was, maar de SHVV wil in het bezoekerscentrum aandacht besteden aan alle gebruikers die het vliegveld sinds de aanleg in 1939 heeft gehad.

Het bestuur van de stichting is ook op zoek naar vrijwilligers op allerlei gebied: mensen die de collectie onderhouden en beheren, gastheren en -vrouwen die in de toekomst het bezoekerscentrum kunnen bemannen, mensen die onderhoud kunnen verrichten in en om het gebouw, mensen die zitting willen nemen in het bestuur of in een van de commissies die de stichting gaat opzetten, noem maar op. Bent of kent u iemand die voor de SHVV werkzaamheden kan en wil verrichten, dan kunt u zich aanmelden via historie@vliegveldvalkenburg.nl.

Natuurlijk heeft de nieuwe stichting ook inkomsten nodig om alle plannen te kunnen realiseren. Wie de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg financieel wil ondersteunen kan zich aanmelden als donateur. De minimum donatie is vastgesteld op een bedrag van € 10,- per jaar (meer mag natuurlijk altijd).

Meer informatie staat op www.vliegveldvalkenburg.nl


Nieuw pannenkoekenhuisje in de duinen van Katwijk

zwaan n In het duin staan de gedekte tafels met stroop en poedersuiker klaar achter rood-wit geblokte gordijntjes. Een pannenkoekenhuisje aan de boulevard van Katwijk, dat was er nog niet dacht Bert Blankespoor van Restaurant De Zwaan, vroeger 't Zwaantje. Het restaurant heeft er een nieuw broertje bij. Bij Zwaantje Pannenkoeken kan vanaf nu typische Hollandse pannenkoeken gegeten worden.

De kustversterking heeft het een en ander behoorlijk veranderd op de Boulevard van Katwijk. Zo ook voor Restaurant De Zwaan. Manager Blankespoor bleef niet bij de pakken neerzitten en besloot dat ook De Zwaan toe was aan een verandering. Na een proefweek weet hij dat verandering van spijs doet eten. 'Als ik dit had geweten had ik het twee jaar eerder gedaan', vertelt Blankespoor. 'De klanten zijn enthousiast en erg lovend over de verandering.'

De ondernemer heeft nu twee bedrijven onder een dak. Het restaurant is in tweeën gesplitst en heeft een aparte ingang en terras voor het pannenkoekengedeelte. Binnen is er een duidelijke scheiding tussen het pannenkoekenhuisje en het restaurant. ´We waren eigenlijk te groot voor één concept´, vertelt Blankespoor over de keuze voor twee verschillende uitstralingen op een locatie. ´We zijn niet meer zo luxe als vroeger. Het is nu is een stuk toegankelijker en laagdrempeliger. Het oubollige en stoffige is verdwenen.´

Het nieuwe pannenkoekenhuisje spreekt een nieuwe doelgroep aan volgens Blankespoor. ´Voor kinderen is het ideaal. Er ligt een speeltuin voor de deur waar ze kunnen spelen en kunnen daarna lekker aanschuiven voor een pannenkoek.' In het nieuwe gedeelte kunnen daarom ook kinderfeestjes op maat georganiseerd worden. De pannenkoeken worden in de keuken op de ouderwetse manier met een pan gebakken. Op de menukaart is voor iedereen wat lekkers te vinden. Iedere week is er een speciale 'pannenkoek van de week' waar de pannenkoekenbakkers extra creativiteit in steken.

Zwaantje Pannenkoeken is zes dagen in de week geopend voor lunch en diner. De komende maanden staan er nog meer veranderingen voor De Zwaan, zoals het interieur en de kaart op de planning.

Deel en like dit artikel op www.allesoverkatwijk.nl of op Facebook en Twitter, en maak kans op een geheel verzorgd diner voor vier personen.

Bert Blankespoor is de man achter Zwaantje Pannenkoeken | Foto: Adrie van Duijvenvoorde