Wethouder Jacco Knapen verrichte de officiële opening van de zonneoven op het strand. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Jacco Knapen verrichte de officiële opening van de zonneoven op het strand. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Nieuw wapen in de strijd voor duurzaamheid

Oven n Het was in 2004 al een brainwave van Rick Claassen van Atelier Solaire. Nu ruim twaalf jaar later is het werkelijkheid geworden. De zonneoven die op het stand gevonden plastic afval versmelt tot nieuwe bruikbare producten. Een bijzonder project dat navolging verdient.

Vorige week woensdag werd het officiële startsein gegeven nadat wethouder Knape het lint van de zonneoven had doorgeknipt. De oven was geposteerd bij strandpaviljoen 't Centrum maar zal ook de komende zomer gebruikt worden bij het Wantveld, Willy Zuid en het Strandhuys. Scholieren van Vakcollege Rijnmond waren al vroeg op pad gegaan om te jutten en kwamen met allerhande reutemeteut terug na hun zoektocht op het strand. Noortje Schrauwen die vorig jaar het initiatief nam om strandbezoekers bij een aantal strandpaviljoens de gratis juttassen af te laten halen oogde voldaan. 'Het is een succes geworden het eerste jaar. Kijk wat de scholieren ook nu weer hebben gevonden'. Er werd zelfs een leeg bierkratje aan gedragen.

Een aantal maanden geleden kwam Noortje in contact met Rick Claassen. Het werd een een-tweetje. Beiden hebben zij voor ogen om het milieu te sparen. Het mes snijdt nu van twee kanten. Schrauwen zette de aanval in op een schoon strand en Claassen wil met zijn vondst van het plastic afval nieuwe producten maken. Je moet er maar op komen. Claassen: 'De tijd is nu rijp om het bewustwordingsproces bij de mensen gestalte te geven. Een aantal jaren geleden leefde dit nog niet zo'. Zijn zonneoven kan tot een temperatuur van 250 graden Celsius door middel van spiegels worden verwarmd. Het door hem gesorteerde plastic afval gaat in speciale mallen en er kunnen diverse producten van worden gemaakt.
'Van muntjes tot aan onderdelen van een tafel. De eerste bestelling van restaurant De Bonte Kraai hebben wij al binnen' lacht hij bescheiden. Knape prees het initiatief. 'Het past precies in onze ambitie voor een schoon strand. Een goede samenwerking met de gemeente, strandpaviljoenhouders en bedrijven voor een schoon milieu en ook om het afval te scheiden'.
Op www.grondstofjutters.nl staat waar en wanneer de oven is te vinden.