Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

n Duitse invasie

De Week van de Amateurkunst kende een scala van activiteiten. Van een taptoe tot koorzang, van jeugdige muzikanten die hun talenten konden tonen, er werd geschilderd, gevolksdanst en noem verder maar op. Op diverse gebieden schuilt er veel talent in onze gemeente. De inwoners konden uit een rijke variatie kiezen waar zij hun voorkeur voor hadden. Een repetitie van de plaatselijke muziekkorpsen bijwonen of naar de voorstelling van de Engelandvaarders gaan die een aantal malen werd gegeven.

Dat laatste deden velen want het schouwspel in het duinzand werd druk bezocht. Zeker op zaterdagmiddag toen het prachtig weer was. De tribune zat al ruim voor de aanvang vol maar een stukje duingebied en de trappen van en naar het plein nabij restaurant De Zwaan werden volop bevolkt. Het was dringen geblazen. Vanaf de Boulevard keken nieuwsgierigen toe. Was war hier doch los? Waar kwamen die Duitse kreten vandaan?

De opvoering bleek een schot in de roos. Saillant detail: op het moment dat de voorstelling begon reed de oranje gekleurde bus van Soldaat van Oranje over de Boulevard. De theaterproductie die zijn weerga niet kent en al meer dan twee miljoen bezoekers trok. Alles in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat het al ruim zeventig jaar geleden is blijken velen toch de behoefte te hebben om zowel via de theaterproductie als de voorstelling die op het duinplein werd gegeven de fragmenten uit die bizarre oorlog nagespeeld te zien. Het werd een trekpleister in de Week van de Amateurkunst.