Afbeelding
Foto: pr

Unmanned Valley biedt kansen voor regio

Ontwikkeling n Met die woorden wijst Prins Pieter-Christiaan van Oranje op het belang van een testcentrum voor drones (Unmanned Valley) op het voormalige vliegkamp Valkenburg.

De prins sprak die woorden vorige week donderdag in de vergadering van de Katwijkse gemeenteraad.

De heer Van Oranje, zoals hij werd aangekondigd, hield een vurig pleidooi om haast te maken met Unmanned Valley. 'Het is een internationaal groeiende industrie. Geef Unmanned Valley de kans zich te ontwikkelen. Het biedt kansen voor deze regio.' En niet alleen voor de regio. Volgens de prins kan het zelfs een Europese uitstraling krijgen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor te starten met het testcentrum, maar ook om vast te houden aan het Masterplan Project Locatie Valkenburg, waarin staat dat er maximaal 5.000 woningen moeten komen.

Het is juist die combinatie van drones en woningen waar de raadsfracties nog mee worstelen, hoewel zij Unmanned Valley zeker een kans willen geven.

Wat Hart Voor Katwijk betreft, verdwijnt het Masterplan met de woningbouw in de prullenbak. KiesKatwijk zit evenmin op zoveel woningen te wachten. Beide partijen zien meer een testcentrum voor drones.

'Kan het wel allemaal?', vraagt Ralf Boland van D66 zich af: èn Unmanned Valley èn 5.000 woningen èn een groene uitstraling. Daarmee verwoordt hij de gevoelens van andere partijen. Ook CDA wijst op 'de opdracht om woningen te bouwen'. 'En daar willen wij geen vinex-wijk van maken', aldus Adger van Helden. Dat wil de ChristenUnie evenmin. 'Maar kijk naar de kansen die er liggen', zegt Gerard Mostert (ChristenUnie).

'Gezien de grote belangen wil de SGP denken in kansen en de ontwikkeling mogelijk maken', is het standpunt van Gerard van Delft.

'Wij willen Unmanned Valley best ruimte geven, maar dan moet er wel degelijk geëvalueerd worden', vindt Nelly Smits (PvdA). Daar kan GemeenteBelangen zich bij aansluiten.

'Wij omarmen het volledig, maar we moeten wel opletten dat de kwaliteit behouden blijft', maakt Nico van Hoogdalem het standpunt van de VVD duidelijk.

Wethouder Klaas Jan van der Bent spreekt van een 'interessant en complex dossier'. Ook hij herhaalt de opdracht voor woningbouw. 'Maar de kansen voor Unmanned Valley zijn zo interessant. We kunnen de markt stimuleren en over vijf jaar is er een evaluatiemoment. Je kunt nu al kijken naar een plek om te beginnen.'

Volgende week donderdag praat de gemeenteraad verder en wordt er een besluit genomen.


Drukte bij Open Huis Visser 't Hooft

Indrukken n Achtste- en ook zevendegroepers uit de regio bezochten afgelopen zaterdagmiddag met hun ouders de open dag bij het Visser 't Hooft in Rijnsburg.

Zij werden welkom geheten door locatiedirecteur mijnheer van Zandwijk en teamleider van de brugklas mevrouw Troost. Er was een hoop te doen: je kon natuurlijk vaklessen volgen, voorlichting over TLO onderwijs krijgen en alle vragen over het leven als middelbare scholier stellen, maar je kon vooral ook de sfeer in onze school proeven. Een klein gebouw, maar een grote school als het gaat om faciliteiten, kwaliteit en betrokkenheid! Met gezellige lokalen, een heerlijke eigen gymzaal, een volledig uitgerust muzieklokaal en een ruime aula met gezonde kantine. En hoe lekker het is om je eigen laptop te hebben in de les, geen gedoe meer met computerlokalen, maar gewoon je eigen computer, je eigen schijf, je eigen mappen.

In het biologielokaal werden kleine beestjes in de microscoop bewonderd en uilenballen uit elkaar geplukt, bij gym lieten leerlingen zien wat ze afgelopen tijd bij streetdance en acrobatiek hadden geleerd en in de kantine werden onze inmiddels befaamde gezonde happen uitgedeeld. En terwijl de kleintjes zich in de crèche vermaakten en de ouders alle informatie kregen die ze nodig hadden om een goede weldoordachte keuze te maken voor de toekomst van hun kind, konden de toekomstige leerlingen vragen stellen aan onze leerlingen in het forum. Wat zijn wij trots op onze leerlingen, die ons op hun vrije zaterdag kwamen helpen om het verhaal van de school te vertellen! Gewoon, eerlijk, onze geweldige school laten zien zoals die is. We hopen dat er weer veel ouders en vooral leerlingen net zo enthousiast zijn geworden als wij! Heb je Het Open Huis gemist? Geen nood, 8 februari hebben we nog een Mini Open Huis! Daarvoor kun je je via onze website opgeven. Kom kijken waarin een kleine school groot kan zijn.