Tabula met informatie over de Romeinse Limes en de Brittenburg. | Foto: pr.
Tabula met informatie over de Romeinse Limes en de Brittenburg. | Foto: pr. Foto: pr

n Aan picknicktafels met een vertelling door Brinno

Uitrusten tijdens wandeling met een verhaal over Romeinen

Brinno n De gemeente gaat nog voor de zomer vier Limes-rustplaatsen inrichten. Daar kunnen wandelaars en fietsers niet alleen uitrusten, maar leren ze ook over de tijd dat de Romeinen het hedendaagse Katwijk bezet hielden. Dat was aan het begin van onze jaartelling.

Op die rustplaatsen in Katwijk en Valkenburg komt een bank te staan of een picknicktafel. Op een informatiebord, voor deze gelegenheid tabula genoemd, de Latijnse benaming voor schrijfbord of -plank, wordt verteld over de tijd dat de Rijn de noordelijke grens vormde van het omvangrijke Romeinse Rijk. Die Rijn stroomde via een delta in zee tussen het hedendaagse Katwijk en Noordwijk.

Die vier in te richten rust- en informatieplaatsen komen in Katwijk en Valkenburg. Er komt een zitbank met tabula te staan aan het Kanaalpad bij de Uitwatering tegenover het kunstwerk 'Kalla's toren'. Daar is geen plek voor een picknicktafel. Die komen wel te staan in de Zanderij bij de fietsbrug over de Westerbaan, op de hoek Hoofdstraat-Veerpad in Valkenburg en langs de Voorschoterweg tegenover 't Duyfrak bij het kunstwerk Pilum, ook wel Poort van Valkenburg genoemd.

Die rustplaatsen zijn natuurlijk niet zomaar willekeurig gekozen. Op de tabulae vertelt de speciaal voor Katwijk verstripte Cananefatische krijgsheer Brinno, over de plek en omgeving waar men zit. Bij de Uitwatering gaat het natuurlijk over het legendarische fort Brittenburg, dat volgens de kenners als een Romeinse Atlantis op zo'n 500 meter voor de kust verzonken ligt.

De vier plekken zijn de eerste uitingen van een groter verhalennetwerk in Katwijk, dat de komende jaren verder vorm krijgt. Katwijk en Valkenburg zijn namelijk zeer rijk aan vindplaatsen die tot de Romeinse Limes behoren. Die Limes staat op de nominatie om werelderfgoed te worden bij de Unesco.


Glutenvrij bak- en verhalenboek

Feestje n Marike Bol heeft een glutenintolerantie die haar leven wat voeding betreft helemaal op haar kop heeft gezet. Door haar positieve levenshouding, is ze wat het eten betreft niet bij de pakken gaan neerzitten.

Ze is gaan bakken zonder buikpijn. De studie orthomoleculaire voeding en veel informatie opslurpen waren haar bouwstenen om strijdvaardig te zoeken naar voedingskansen. Met het bakken van taarten, louter op basis van natuurproducten als dagelijkse voeding, kwamen de glimlachmomentjes bij het eten terug in haar leven.

'Oh My Pie! Van glutenvrije last naar glutenvrij feestje!' is de titel van haar eerste boek waarin ze alles heeft vastgelegd.

Bol: 'Het is geen gewoon boek met recepten om in je keuken uit te proberen. Het is een autobiografisch boek geworden ook met pakkende verhalen, vele recepten en kleurrijke foto's die smaakvol het natuurlijk bakresultaat in beeld brengen.

Een boek bruisend van gluten- en lactosevrije ontbijtfeestjes, tussendoortjes, hartige hapjes en uiteraard de meest mooie en lekkere taarten met vegan opties! Ik wil ook nog wel kwijt dat het allemaal betaalbare recepten zijn.

En heb je geen glutenintolerantie, dan is het ook zeer gezonde voeding omdat ik louter echte natuurproducten gebruik. Het zijn zeker geen dikmakers!'

Boek nu al het boek

Denk in kansen en niet in onmogelijkheden, ga dus ook bakken zonder buikpijn! Bol laat zien dat je van je leven zelf een feestje moet en kan maken.

Haar positieve inslag is niet onopgemerkt gebleven.

Er zijn vele volgers van haar op haar website, Instagram en Facebookpagina van Oh My Pie! Aanvragen bleven komen om haar verhalen en recepten te delen met het uitgeven van een boek. Met dit boek komt Bol daaraan tegemoet. ´Begin februari zal het boek worden gepresenteerd, maar het kan nu al worden besteld via mijn vernieuwde website www.ohmypie.nl

Wil je haar bakresultaten en recepten zien? Kijk dan op www.facebook.com/ohhmypie en www.instagram.com/oh.my.pie.

Heerlijk en makkelijk te maken gluten/ en lactosevrije taarten. | Foto: pr.