De tuindersgrond loopt door tot aan de Rijnsburgerweg. |Foto: Wil van Elk
De tuindersgrond loopt door tot aan de Rijnsburgerweg. |Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

n Agrarische functies niet langer wenselijk

Nekslag n "Het plan ziet er mooi uit", vertelt Jan Star die samen met zijn vrouw Marjan en zoon Bram aan de Valkenburgerweg woont. Hij heeft het bloemenbedrijf van twee hectare 32 jaar geleden overgenomen van zijn ouders die nog steeds aan de Rijnsburgerweg wonen.

"Onze toekomst ziet er niet meer rooskleurig uit. Het bedrijf is onverkoopbaar geworden en voor onze zoon is opvolging geen optie meer." Er mogen woningen worden gebouwd, maar voor elke woning – ook die van henzelf – moeten de grondeigenaren een halve hectare inrichten voor de beoogde stadslandbouw met een pluktuin en kinderboerderij met werkgelegenheid voor werklozen en mindervaliden. De gemeente is hier dwingend in. "Wij moeten een schenking doen van de grond en de inrichting betalen. De kwekerij, ons 'pensioen', is daarmee verloren gegaan." Star rekende voor: "met een prijs van 65 euro per vierkante meter glastuinbouw is het bijna een miljoen euro!".

"Wij werden op de nieuwe plannen gewezen door de tuindersorganisatie LTO die dergelijke zaken voor hun leden in de gaten houdt, anders zouden we het niet eens hebben geweten!", vertelde Jan Star die met de hele kwestie behoorlijk in zijn maag zit. "We hebben een gezond bedrijf, maar met een onzekere toekomst!" Dat laatste komt vooral door de bepaling: "De gronden hebben de bestemming 'Agrarische doeleinden – Kassen'. Bestemmingsvoorstel: de bestaande bestemming wordt gerespecteerd. Er wordt een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming agrarisch kassen te wijzigen: de bedrijfswoning mag burgerwoning worden, de opstallen moeten allemaal worden gesloopt en het perceel moet groen worden ingericht". Het prijskaartje dat daar aanhangt is voor hem beangstigend. "We kunnen eigenlijk niet stoppen met het familiebedrijf, maar ook niet investeren omdat er geen financiële dekking meer is door de gemeente opgelegde verplichtingen".

Reactie gemeente Oegstgeest

"Het eerdere bestemmingsplan Langenakker is vergroot met het gebied Buitenlust. Er is gekozen voor het niet zomaar aanleggen van een park maar voor stadslandbouw. De gemeente is geen eigenaar van de gronden in het gebied en heeft de intentie dit samen te doen met de grondeigenaren. Eigenaren kunnen hun agrarische gronden omzetten naar stadslandbouw, het is geen verplichting, en kunnen ook gewoon hun bedrijf voortzetten. Ze kunnen het ook verkopen aan de gemeente of verkopen aan andere particulier, de huidige bestemmingen blijven gelijk. Wanneer een particulier eigenaar blijft en kiest voor stadslandbouw dan wordt 5000m2 (per 1 hectare) openbaar gebied en ingericht in overleg met de gemeente. Deze grond dient openbaar te zijn. Kosten zijn afhankelijk van hoe je het inricht."

"In het bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, geen verplichting, met de mogelijkheid om gronden te gebruiken voor een extra woning. De huidige woningen betreffen bedrijfswoningen. Deze kunnen worden verkocht, maar wel als bedrijfswoning. Er kan dan later geen extra woning worden gerealiseerd. Voor stadslandbouw blijven de gronden eigendom en komt de gemeente de verkoper niet tegemoet. Wanneer de gronden worden verkocht aan de gemeente, dit kan onderwerp van gesprek zijn bij de omzetting van de gronden, dan zal de gemeente de gronden inrichten."