Wil je met de Kippenloop 2017 meedoen, dan snel aanmelden. | Foto: pr.
Wil je met de Kippenloop 2017 meedoen, dan snel aanmelden. | Foto: pr. Foto: pr

n Inschrijving steeds eerder vol

Stormloop op Kippenloop

Event n De organisatie van de Kippenloop verwacht dat ze dit jaar in maart al uitverkocht zijn. De inschrijving voor de wandeltocht opende op 1 januari. Vorig jaar werden er op de eerste dag 257 startbewijzen verkocht, maar dat aantal is nu verdubbeld.

De inschrijvingen komen vooral van buiten Katwijk. 'In dit tempo denk ik niet dat we eind maart halen', vertelt Jaap Kraaijenoord.

'Vol is vol, schrijf tijdig in', staat er al als waarschuwing op de website van de Kippenloop. De organisatie moest vorig jaar al veel mensen teleurstellen. 'We hebben toen heel veel mailtjes en telefoontjes ontvangen van mensen die te laat waren. Ik denk dat die mensen er nu als de kippen bij willen zijn', verklaart secretaris Jaap van Kraaijenoord het hoge aantal inschrijvingen op de eerste dag.

Het evenement begon in 2005 met 1.700 wandelaars die samen een bedrag van 24.000 euro bijeen liepen voor KWF Kankerbestrijding. De Kippenloop groeide daarna uit tot een sponsorloop met een maximum van 6.000 deelnemers die in 2016 een opbrengst van 270.000 euro opleverde. Daarnaast werd er ook een Kuikenloop in het leven geroepen voor kinderen.

Geen uitbreiding

Op zaterdag 10 juni wordt er opnieuw door de wandelaars een afstand van 10, 15, 25 of 42 kilometer gelopen en ook dan is er een maximum van 6.000 deelnemers. Een uitbreiding van dat aantal ziet de organisatie niet zitten, omdat dit teveel problemen met zich meebrengt. 'De druk op de duinpaden wordt veel te hoog, er ontstaan irritaties als mensen elkaar op de hakken lopen, de wachttijden voor de kibbeling, haring en shuttlebussen lopen op en er ontstaan parkeerproblemen', denkt Kraaijenoord. 'En zo zijn er nog wel een paar redenen op te noemen.'

Uitbreiding naar een tweedaagse Kippenloop vindt de organisatie ook geen optie. Het evenement heeft op de dag zelf meer dan 200 vrijwilligers die onder andere helpen bij de op- en afbouw, stempelposten, pendelbusjes en drink- en eetposten. Uitbreiding van het aantal deelnemers geeft een te grote druk op de vrijwilligers. 'Stichting Katwijk Wandelmarathon is maar een hele kleine vrijwilligersorganisatie. We zijn geen organisatiebureau.'

Kraaijenoord hoopt dit jaar opnieuw op een recordopbrengst. Dat kan volgens hem als er nog meer bedrijven een bijdrage willen doen en als er meer acties worden georganiseerd zoals de Kika Beachparty op vrijdag 9 juni. De opbrengst van de Kippen- en Kuikenloop wordt direct geïnvesteerd in onderzoeksprojecten van KWF Kankerbestrijding.