Vernielde afvalbak in Valkenburg. | Foto: PvK.
Vernielde afvalbak in Valkenburg. | Foto: PvK. Foto:

Vuurwerkschade in beeld

Overzicht n Een nieuw jaar begint traditiegetrouw met het opruimen en schoonmaken van onze gemeente. Daarbij is alle schade aan gemeentelijke materialen geïnventariseerd. Helaas zorgt vuurwerk elk jaar opnieuw voor flinke schade.

Gelukkig is er de laatste jaren een dalende lijn in het schadebedrag te zien. De totale schade aan opgeblazen vuilnisbakken, verkeersborden en speeltoestellen komt dit jaar uit op iets minder dan € 20,000,-. Vorig jaar bedroeg de schade bijna € 25.000. Dit bedrag is opgebouwd uit materiaal en loonkosten om de schade weer te herstellen.

Vernielde materialen

Dit jaar zijn in totaal 27 verkeersborden, 23 afvalbakken en 14 speeltoestellen vernield door vuurwerk. Hiermee is het aantal kapotte materialen afgenomen. Vorig jaar zijn 57 verkeersborden, 22 afvalbakken en 23 speeltoestellen kapot gemaakt. Voor een deel van de vernielde afvalbakken (in Valkenburg) is overigens een duidelijke looproute te herkennen. De politie probeert de daders hiervan nog te achterhalen.

Op wijkniveau is dit jaar de schade het meest beperkt gebleven in Katwijk aan de Rijn. Hier zijn 8 schades gerapporteerd, waarvan 4 aan speeltoestellen. In Katwijk aan Zee zijn 14 schades geïnventariseerd, in Valkenburg en Rijnsburg 17 en in Katwijk Noord 21.

Straatkolken

De schade aan straatkolken was in voorgaande jaren enorm. Deze schade wordt niet meegenomen in het totaalbedrag, omdat veel kapotte kolken pas later in het jaar worden opgemerkt. Dit komt doordat schade niet direct zichtbaar is. Vaak wordt dit pas duidelijk na een grote regenbui. Om die reden noteren wij de schade aan straatkolken altijd pas een jaar later. De schade aan straatkolken van de jaarwisseling 2015-2016 is uiteindelijk opgelopen tot € 37.565,-. Dit is nagenoeg gelijk met de schade aan kolken van jaarwisseling 2014-2015. De schade aan kolken van deze jaarwisseling wordt pas volgend jaar in beeld gebracht.

Sinds een aantal jaar communiceert de gemeente actief over vuurwerkvandalisme met de slogan "Houd de boel heel! Dat doen wij ook". Wethouder Knape: "De jaarwisseling is een moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Hier hoort geen vandalisme bij. Het is goed te zien dat er een duidelijke daling van het aantal vernielingen te zien is, maar elke schade blijft er één te veel."