Delegatie aan boord van de OD-17. |Foto: pr.
Delegatie aan boord van de OD-17. |Foto: pr. Foto: pr

Zorgen over gevolgen Brexit voor visserij

Zorgen n Dat de Brexit de Nederlandse burger geld gaat kosten, staat onomstotelijk vast. Bij de visserij weegt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU echter veel zwaarder. Beperkte toegang tot visgronden in Britse wateren en een andere verdeelsleutel voor het vaststellen van quota zouden weleens enorme gevolgen kunnen hebben voor de Nederlandse vissersvloot. De visserijsector maakt zich dan ook grote zorgen.

Op uitnodiging van de Redersvereniging voor de Zeevisserij, VisNed en de Nederlandse Vissersbond brachten leden van de Tweede Kamer onlangs een werkbezoek aan rederij Jaczon (onderdeel van Cornelis Vrolijk) in Scheveningen. Op het kantoor van de rederij werd bijgepraat over de visie van de visserij ten aanzien van de Brexit.

Het bezoek had plaats naar aanleiding van een brandbrief, ondertekend door 31 Nederlandse organisaties, gemeenten en visserijgerelateerde bedrijven, aan de Tweede Kamer. In de brief wordt een dringend beroep gedaan om het behoud van de Nederlandse visserijketen en een verantwoord visserijbeheer van de visbestanden stevig in de Brexit-onderhandelingen in te bedden.

De totale visserijsector vreest het ergste. Een relatief grote groep kotters vist in gebieden die in het Britse deel van de Noordzee liggen. En ook de Nederlandse haringvisserij vindt grotendeels plaats in Britse wateren.

Uitleg

Na de gesprekken op kantoor volgde een rondleiding aan boord van de pulskotter OD17 waar Pim Visser, directeur van visserijorganisatie VisNed, samen met Eric van Linden van Jaczon uitleg gaf over de vangstmethode. Op de pulskotter van Jaczon was in de messroom ook nog tijd om onderwerpen als de aanlandplicht, de discardban en de veel te krappe quota voor tarbot en griet de revue te laten passeren.

's Ochtends was er een delegatie van VVD met fractievoorzitter Martin Wörsdörfer VVD Den Haag, VVD-Tweede Kamerlid Anne Mulder, Barbara Visser, en de VVD-beleidsmedewerksters Suzanne van Erven en Berfin Cretier. Zij werden in de middag gevolgd door een bezoek van PvdA-Kamerlid Marit Maij. Zij is een van de twee Brexit-rapporteurs in de Tweede Kamer.

Vóór aanvang van de verkiezingen op 15 maart moet zij samen met haar collega Pieter Omzigt een document over de consequenties van de Brexit klaar hebben. Daarin wordt ook een passage aan de visserij gewijd. Het document wordt geraadpleegd bij de onderhandelingen inzake de Brexit.

De voormannen van de visserijorganisaties spraken de hoop uit dat de visserij daar niet als wisselgeld gebruikt gaat wordt.