Er is ruim 250 euro aan statiegeld ingezameld. | Foto: pr.
Er is ruim 250 euro aan statiegeld ingezameld. | Foto: pr. Foto: pr

Mooie opbrengst statiegeldactie

n Voor uitzending echtpaar van de Pol naar Malawi

Bedankt n Een mooi bedrag van € 253,85 ten bate van het werk in Malawi. Met dank aan al die Rijnsburgers die hun flessenbonnen de afgelopen maand in de emballagezuil bij Albert Heijn deponeerden.

Ook dank aan de directie van Albert Heijn die de emballagezuil hiervoor beschikbaar hebben gesteld.

Uitzendingsdienst

Zondag 15 januari is de uitzendingsdienst van het echtpaar Rieneke en Gert van de Pol, oud predikant van de hervormde gemeente in Rijnsburg. U bent van harte welkom in deze dienst die om 16.30 uur in de Johanneskerk, aan de Guido Gezelleweg 1 te Rotterdam begint. Na afloop van de dienst staan er koffie, thee, soep en broodjes voor u klaar. Er is dan ook alle gelegenheid om Rieneke en Gert nog even te groeten en bemoedigende woorden mee te geven. Twee dagen later vliegt het echtpaar Van de Pol met ieder slechts een koffer met 23 kg bagage voor vier jaar naar Malawi. Om een goed beeld van de levensomstandigheden daar te krijgen zullen zij eerst zes weken gaan wonen en leven als de bevolking daar. Dat betekent geen, of een beperkt aantal uren, stroom per dag, op hout koken enz.

U kunt hen vanaf nu volgen op hun weblog www.care4malawi.

Het werk in Malawi

Zij gaan wonen en werken in het noorden van het land. Rieneke gaat zich als verpleegkundige inzetten om in en vanuit het Ekwendeni Hospital de palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase) te verbeteren en uit te breiden. Ze gaat deze zorg bieden in het ziekenhuis en bij mensen thuis, in de dorpen rondom Ekwendeni. Daarnaast gaat ze andere verpleegkundigen trainen en begeleiden.

Informatie

Gert wordt verbonden aan de synode van de presbyteriaanse kerk in Noord-Malawi (CCAP Livingstonia), om als Bijbelstudiecoördinator kerken en gemeenteleden te stimuleren en toe te rusten om samen de Bijbel te lezen en te bestuderen. Het gaat daarbij om interactieve Bijbelstudie, waarbij christenen in gesprek met elkaar het Woord van God leren verbinden met het leven van elke dag. Wilt u meer informatie? Bel of mail gerust met Cees de Mooij cees.demooij@outlook.com – T 06 51500 842.


Gemeente moet Wmo-beleid sneller aanpassen

Duidelijk n Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid is een 'aanwijzingsprocedure' gestart tegen gemeente Katwijk. Hij vindt dat het college van burgemeester en wethouders 'onvoldoende gehoor geeft aan mijn eerdere, dringende, oproep om op de kortst mogelijke termijn de verordening, de beleidsregels en de uitvoering van het beleid aan te passen en in lijn te brengen met de Wmo 2015'.

Dat laat Van Rijn weten in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Mona Keijzer (CDA) over het Katwijkse Wmo-beleid (Wet maatschappelijke ondersteuning). De staatssecretaris liet medio september vorig jaar de gemeente in een brief weten dat die haar Wmo-beleid moet aanpassen, zodat die 'aansluit bij de letter en geest van de Wmo 2015'. In aansluiting daarop heeft hij 'in gesprek met de verantwoordelijk wethouder nog eens duidelijk gemaakt dat het gemeentelijk beleid van Katwijk niet voldoet'.

Met zijn 'aanwijzingsbesluit' krijgt het college een reprimande van de staatssecretaris. Het college heeft namelijk aangegeven tot in ieder geval 1 juli van dit jaar de tijd te nemen om het Wmo-beleid aan te passen. Het Katwijkse college wil eerst een rapportage van het Netwerk Directeuren Sociaal Domein (NDSD) afwachten over de voorziening 'schoon en leefbaar huis'. Dat duurt Van Rijn blijkbaar te lang. De staatssecretaris vindt dat ook de gemeenteraad in gebreke blijft in deze kwestie. 'De gemeenteraad heeft het college niet gecorrigeerd', zegt hij in zijn brief. Zijn bezwaren betreffen vooral het ontbreken van de mogelijkheid van een 'maatwerkvoorziening bij eenvoudige schoonmaakhulp en de wijze waarop de bijdrage in de kosten voor cliënten is geregeld'.

Het Katwijkse beleid kwam vorig jaar september bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onder een vergrootglas te liggen, toen Keijzer vragen stelde naar aanleiding van het opstappen van de gemeentelijke Adviesraad Sociaal Domein (ASD). Die stapte op uit onvrede, omdat college en raad geen gehoor gaven aan de adviezen om het beleid aan te passen.


Minder asielzoekers in het azc

Reduceren n Het aantal asielzoekers in het azc Katwijk daalt van 600 naar 400. Dat is de verwachting van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), schrijft waarnemend burgemeester Frank Koen in een brief aan de gemeenteraad.

Een paar jaar geleden moest het COA naarstig op zoek naar nieuwe opvanglocaties vanwege het toenemende aantal vluchtelingen. Dat leidde tot uitbreiding van het azc bij het voormalig vliegkamp Valkenburg met een tijdelijke opvang van nog eens 600 asielzoekers. Daarmee kwam het totale aantal vluchtelingen op 1.200.

Nu de vluchtelingenstroom flink terugloopt, gaat het COA de beschikbare landelijke opvangcapaciteit met 13.500 plaatsen 'reduceren'. Dat gebeurt op bestaande locaties, omdat 'de situatie ten aanzien van de asielstroom nog steeds onzeker is'. Verwacht wordt dat het aantal in Katwijk terugloopt naar 400. Het aantal inwoners op het Katwijkse azc is al flink gereduceerd, omdat de tijdelijke opvang met ingang van deze week is gesloten. Volgens Koen gaat het COA de woonunits van die tijdelijke opvang verwijderen 'en niet laten staan in het kader van de renovatieplannen naar een permanent azc'.

In oktober 2015 stemde een meerderheid van de Katwijkse gemeenteraad in met een permanent asielzoekerscentrum.Wat de gevolgen zijn van het teruglopend aantal asielzoekers voor die plannen, is nog niet duidelijk.