Op deze illustratie staat het kunstwerk nog op het plein. De uiteindelijke locatie is naast het Duyfrakplein. | Foto: pr.
Op deze illustratie staat het kunstwerk nog op het plein. De uiteindelijke locatie is naast het Duyfrakplein. | Foto: pr. Foto: pr

Duiven voor 't Duyfrak

n Gemeente koopt kunstwerk Palumbus

Palumbus n De Valkenburgse wijk 't Duyfrak krijgt een eigen kunstwerk dat duidelijk gelinkt is aan de naam van die wijk. Het college van burgemeester en wethouders heeft op advies van de kunstcommissie gekozen voor het kunstwerk Palumbus van Albert Kramer, dat in april vorig jaar in die commissie besproken werd.

Twee duiven die stoer tegenover elkaar staan. Dat is het beeld Palumbus van Kramer. Palumbus betekent duif. 'Ik ben op zoek gegaan naar de oorsprong van de naam 't Duyfrak. Daarnaast heb ik gezocht naar de duif in relatie tot de Romeinen', meldt Kramer in zijn voorstel aan de gemeente.

In de Romeinse tijd werden duiven al gebruikt als snelle koeriers, maar ook als huisdier. Er was zelfs een gladiator met de naam Palumbus. Keizer Claudius grapte daarover: 'Palumbus laat zich niet zo makkelijk vangen'.

Kramer: 'Het kunstwerk is een gladiatorengevecht. Twee duiven (vredesduiven) hebben hetzelfde doel, namelijk vrede. Het is een sportieve krachtmeting. Door hun expressieve houding zijn de duiven stoer maar ook aaibaar'.

De duiven worden ongeveer 250 cm hoog, 250 cm lang en 150 cm breed. Met zilvergrijs en mosgrijs op de rug en crèmewit op de buik. De objecten worden geplaatst op een betonplaat zo'n 30 cm onder het maaiveld.

Kunstwerk is een gladiatorengevecht, een sportieve krachtmeting

Ze komen naast het Duyfrakplein te staan. 'Het ligt in lijn met het fietspad en is goed zichtbaar vanaf de toekomstig aan te leggen rotonde. Daarmee vormt het kunstobject een fraaie, en in het oog springende, entree naar de wijk', stelt het college.

Aan het object hangt een prijskaartje van 26.500 euro. De gemeente draagt 7.500 euro bij. Het overgrote deel (19.000 euro) wordt betaald door de projectontwikkelaars van de nieuwbouwwijk in Valkenburg. Zij vroegen medio 2015 aan de gemeentelijke adviescommissie beeldende kunsten om een 'kenmerkend kunstwerk'. Daar werden ook twee wijkbewoners bij betrokken.

Wat de kunstenaar betreft kunnen de beelden in het tweede kwartaal

van 2017 geplaatst en onthuld worden. De gemeente zelf moet wel een omgevingsvergunning aanvragen om plaatsing mogelijk te maken.

Kramer is geen onbekende in Valkenburg. De 'Helmvogels' in Joghtlust zijn eveneens van zijn hand.