Uitreiking Meerburgprijzen.| Foto: A. van Duijvenvoorde.
Uitreiking Meerburgprijzen.| Foto: A. van Duijvenvoorde. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Burgemeester over bezuinigingen ambtelijk apparaat

n Grote druk op noodzakelijke en gewenste kwaliteit

Toespraak n 'Ik moet constateren dat de destijds ongetwijfeld noodzakelijke bezuinigingen de organisatie op onderdelen behoorlijk heeft verschraald en dat er mede daardoor een te grote druk is ontstaan op het leveren van de noodzakelijke en gewenste kwaliteit.' Dat zei waarnemend burgemeester Frank Koen afgelopen maandagavond tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Katwijk.

Koen doelt op de bezuinigingsoperatie 'Scherp aan de Wind' en de daaruit voortvloeiende maatregelen, ook voor de gemeente zelf. Door onder andere het invoeren van de LEAN-werkmethode zouden er minder ambtenaren nodig zijn.

En dat terwijl er, aldus Koen, heel wat op stapel staat in Katwijk. De bouw van 5.000 woningen op vliegkamp Valkenburg en 'innovatieve' technische bedrijven, de nieuwe Rijnlandroute en verbreding van N206, en de invulling van Duinvallei.

Maar gelukkig kan Katwijk rekenen op capabele raadsleden. 'Dat was wel één van de positieve verrassingen toen ik hier eind september kwam', zegt de waarnemend burgemeester.

Vertrouwen

'De samenleving verandert in rap tempo en de noodzaak van het leggen van verbindingen in de samenleving en het verdienen van het vertrouwen van onze inwoners vraagt doorlopend om herbezinning op onze manier van werken. Dit geldt zowel voor bestuurders als voor de organisatie.'

Het verdienen van vertrouwen is 'één van de grootste en ook moeilijkste opgaven van nu'. 'Wie een klein beetje de sociale media volgt, weet dat juist het wantrouwen en de boosheid alom welig tiert en agressieve en grove vormen kent. Het vertrouwen in hen aan wie de kiezer bij verkiezingen macht delegeert –want zo werkt de representatieve democratie- neemt in rap tempo af.'

'Er is, ook in Katwijk, nog genoeg te doen. Sterker te worden en vertrouwen te winnen door samen te werken. Door goed te luisteren én door verbindingen te leggen. Door rust te bewaren en door lef te tonen. Door blijmoedig, standvastig en vastberaden verder te gaan. Door het goede te koesteren en door koers te houden', luidt het advies van Koen.

Meerburgprijzen

Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie zijn de Meerburgprijzen uitgereikt. Dit keer waren deze voor Cees Barnhoorn, de Nieuwe Kerk, Kunstvereeniging Katwijk, Katwijks woordenboek, shantykoor Kattuks volk, mausoleum in Rijnsburg en Ton Frissen van Haringrock. Die werden afgelopen maandag in het gemeentehuis verblijd met een D.F.E. Meerburgprijs. De stichting ontving afgelopen jaar achttien aanvragen en er werden maandag zeven prijzen uitgereikt. Twee met 500 euro, drie met 1.000 euro en twee met 1.500 euro.

Cees Barnhoorn ontving een cheque van 500 euro voor zijn boekje over de kerken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Die prijs is tevens een dank voor zijn gehele oeuvre.

De tweede cheque van 500 euro was voor shantykoor Kattuks Volk, als bijdrage voor een mengpaneel, headset en kabel. De Meerburgprijs is bedoeld 'om vrolijk te blijven doorzingen'.

Leendert de Vink en Jaap van der Marel namen 1.000 euro in ontvangst voor hun Magnum Opus (meesterwerk) in wording: het Katwijks Woordenboek. Daar kregen zij in 2001 al een Meerburgprijs voor van 10.000 gulden. 'Voor uitgave is echter nog een correctiegang door derden, enkele verduidelijkende illustraties en een degelijke vormgeving nodig.'

Nog een cheque van 1.000 euro werd uitgereikt aan het Genootschap Oud Rijnsburg voor informatievoorziening bij het mausoleum, de begraafplaats van de Graven van Holland. Het mausoleum is verwaarloosd en wacht op een flinke renovatie. Het genootschap wil toekomstige bezoekers informeren wie er begraven liggen en over hun rol in de geschiedenis.

Voor het restaureren van vier glas-in-loodpanelen ontving de Nieuwe Kerk een prijs van 1.500 euro.

Kunstvereeniging Katwijk ontving eveneens 1.500 euro, maar niet voor de gevraagde stoelen in het nog te bouwen onderkomen op het Duinplein. 'Wij raden u hergebruik aan, zeker een kunstvereniging kan daarvan vast ware kunststukjes maken. Leuker om te zien en beter voor onze planeet. Wat wel van deze tijd dient te zijn, is de digitale omgeving. We bieden u daarom 1.500 euro aan voor een cinema projectieset met geluid.'

Het bestuur van Stichting Herinneringsfonds had nog een verrassing en zette 'iemand in het zonnetje die daar niets van weet'. Die gelukkige was Ton Frissen van Haringrock. 'Haringrock heeft Katwijk weer op de kaart gezet bij de jeugd, mensen komen van heinde en verre om naar Katwijkse bands en muzikanten te kijken. Gratis nog wel, met dank aan al die vrijwilligers en sponsors.' Frissen mocht als aanmoediging 1.000 euro in ontvangst nemen.

Het college van b&w neemt veel nieuwjaarswensen in ontvangst. | Foto: PvK.

Afbeelding