De Rijnsburgse Dam Club organiseerde het NK-Dammen. | Foto: J. Jungerius.
De Rijnsburgse Dam Club organiseerde het NK-Dammen. | Foto: J. Jungerius. Foto: J. Jungerius

Sportprijs Katwijk: sportinnovatie van het jaar

n Uitreiking 27 januari tijdens Sportgala in Dorpshuis Valkenburg

Prijzen n Bij de andere categorieën nomineert de jury drie mogelijke prijswinnaars, maar bij de Sportinnovatieprijs gaat het anders. Om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met alle nieuwe en interessante ontwikkelingen in het bloeiende sportlandschap van de gemeente Katwijk, maakt de jury geen voorselectie.

Daarom heeft de jury ook besloten om voor deze categorie de inzendtermijn te verlengen. Hieronder bespreken we de inzendingen tot nu toe, maar wie een sportinitiatief kent dat op deze lijst niet mag ontbreken, kan nog tot 11 januari 2017 nieuwe aanmeldingen insturen via nominaties@sportverkiezingenkatwijk.nl.

Meer informatie over de verkiezingen staat op www.sportverkiezingenkatwijk.nl.

De winnaar van de sportinnovatieprijs zal door de jury worden gekozen en bekend gemaakt op de gala-avond. Anders dan bij de andere categorieën ontvangt deze winnaar ook een geldprijs. Het aanwezige publiek mag op de avond stemmen en aan nog twee andere initiatieven een geldprijs toekennen.

De inzendingen tot nu toe, in alfabetische volgorde:

Beach tennis

Beach Club Katwijk

Een nieuwe sport op een opvallende manier introduceren in een sportgekke gemeente als Katwijk is niet gemakkelijk. Beach Club Katwijk organiseerde daarom in 2016 diverse activiteiten. Dit heeft bijvoorbeeld geresulteerd in het internationale ITF Beachtennis Katwijk Open. Samen met een aantal lokale tennisverenigingen is er ook een toernooi opgezet voor lokale en regionale jeugd en senioren. Via Come4Sports konden jongeren in de zomerperiode ook kennis maken met deze zeer snel groeiende sport in Nederland.

Halve Marathon

AV Rijnsoever

De Halve van Katwijk is sinds jaar en dag een regionaal en landelijk aansprekende marathon. De laatste zaterdag van september: Het mooiste en zwaarste loopevenementen langs de kust, bij wind, regen en… laag water. In 2016 kende het parcours een nieuwe start/finish locatie en meer dan 1.300 deelnemers.

Kattuk's Zeuven x Zeuven –

Vv Katwijk

Als reactie op de terugloop in het seniorenvoetbal is door twee enthousiaste vrijwilligers een pilot gestart waarbij ploegen met zeven spelers op een half veld tegen elkaar uitkomen. Elke laatste vrijdag van de maand staan er 16 teams (zowel van binnen als buiten) de vereniging v.v. Katwijk op de velden.

NK-dammen

Rijnsburgse Dam Club

De legendarische voetballer Abe Lenstra wist al dat dammen en voetballen veel gemeen hebben op het gebied van strategie en spelinzicht. Het was dan ook niet toevallig dat sportpark De Krom dit jaar de locatie was van de Nederlandse Jeugdkampioenschappen dammen. Tien jongens en vier meisjes streden om de titel, en om startbewijzen voor Europese en Wereldkampioenschappen.

Verenigingsactiviteiten

HSV de Brittenburgh

De hengelsportvereniging bewees dit jaar haar maatschappelijke betrokkenheid. Bijvoorbeeld door de kwaliteit van de oevers en het viswater in de gemeente te bewaken. Maar ook door activiteiten voor jong en oud te organiseren, onder andere de cursus Vis voor Kids en het zomeravondvissen met cliënten van Raamwerk, een stichting die mensen met een psychische of geestelijke beperking ondersteunt. Ook begeleidde de club vissers bij de nationale visdag voor mensen met een beperking.

Watersportdag

Diverse watersportverenigingen

Katwijk werd dit jaar verrijkt met een nieuw evenement: de Watersportdag. Diverse watersportverenigingen organiseerden een waterspektakel om het publiek kennis te laten maken met de verschillende verenigingen en de watersporten. De Oude Rijn stond van de ingang van het Kanaal tot de Julianabrug in het teken van de watersport, met een divers activiteitenaanbod.