In het vuur een marshmallow roosteren. | Foto: pr.
In het vuur een marshmallow roosteren. | Foto: pr. Foto: pr

Een wandeling langs het levende kerstverhaal

n Met Jozef en Maria, de herders, vuurkorven en marshmallows

Succes n Een mooie, bijna windstille avond, Rijnsburg liep uit om een Kerstwandeling te maken door de nieuwe wijk Westerhage.

De start van de wandeling begon op het schoolplein van de Julianaschool. Daar vertrokken ongeveer 1100 wandelaars, zij gingen op reis naar Bethlehem. Onderweg kwamen zij Jozef tegen, die in zijn schuur aan het werk was. Een schitterende tekening gemaakt door Tijs & zo, liet zien hoe de engel Gabriƫl, Maria het bijzondere nieuws vertelde, dat zij zwanger zou raken van de zoon van God. Na een oversteek ging de tocht verder over de parkeerplaats. Daar zaten op een bankje, Maria en Elisabeth. Beide zwanger van een kind dat later een grote rol zou gaan spelen in de Bijbelse geschiedenis. In de Wagenaarstraat stonden twee herauten. Zij verkondigden het bevel van Keizer Augustus, riepen de wandelaars op om zich te laten tellen. Dat tellen gebeurde dan ook, nadat alle wandelaars langs een verteller waren gelopen. Ton Hetebrij vertelde een verhaal. Mensen stonden ademloos te luisteren. Hierna kwamen de wandelaars langs de volkstelling. Iedereen die langs liep werd geturfd. Maar er waren zo veel mensen, het was niet bij te houden voor de in het Romeins geklede man. Om het hoekje bij het Bakkerspad, liepen Jozef en Maria met een ezel, heen en weer, op zoek naar een herberg. Zo kwamen de wandelaars aan bij de Kerststal in de Spinozalaan. Want de enige plek die een herbergier nog over had was een oude stal. Hier werd het kindje Jezus geboren. Iedereen wilde Jozef en Maria zien, met natuurlijk de kleine baby Jezus. De vlag met blauwe ballonnen hing uit en de baby lag stil te slapen in de armen van zijn ouders. Een mooi plaatje dat tot menig fotomomentje leidde.

De tocht ging verder langs een plek waar je marshmallows kon roosteren boven een vuurtje. Langs een klein koortje dat kerstliederen ten gehore bracht. Zo kwamen de wandelaars langs het engelenkoor. Zij zingen van de nieuwgeboren Heer. Een prachtig gehoor, met mooie stemmen laat ons weten dat iedereen het goede nieuws mag horen, Jezus is geboren! Ook hier staan de mensen in de rij om naar het koor te luisteren. Een stukje verder op, in het open veld, waar de herders bij hun schapen aan het werk zijn, komt ook het bijzondere nieuws aan. Veel kinderen aaien de schapen, de herders hadden het druk om met iedereen een praatje te maken. Want dit goede nieuws, wat door de engelen verteld is, mag iedereen weten. Langs een pad met fakkels, lopen de wandelaars naar een grote oplichtende ster toe. Deze ster volgden de drie wijze mannen vanuit het Oosten.

De wandeling is ten einde. De wandelaars hebben het hele kerstverhaal gezien, gevoeld en gehoord. Een bijzondere wandeling, zo werd deze door vele ervaren. Op het schoolplein waar nog altijd het koor Chir Chadas aan het zingen is, is warme chocomelk, gluhwein, koffie en thee. Voor de kinderen die hebben meegelopen is de limonade niet aan te slepen. Wat een bijzondere avond, zoveel mensen, zoveel kinderen. Jong en oud hebben het Kerstverhaal mogen ervaren.