Gezellig een hapje eten voor het goede doel van Dorcas. | Foto: pr,
Gezellig een hapje eten voor het goede doel van Dorcas. | Foto: pr, Foto: Carin van der Spijk

Derde Dorcas Dinner With Friends

n Opbrengst 17.000 euro voor Health For Life

Project n Health For Life, dat was het thema van het derde Dorcas Dinner With Friends, georganiseerd door Dorcas Ondernemers Regio West. Zo'n 140 ondernemers met hun partners genoten vorige week donderdagavond, in een van de zalen van Van der Valk Hotel De Gouden Leeuw in Voorschoten, van een gezellige ontmoeting met elkaar en een heerlijk diner.

Voorzitter Johan van Maanen lichtte toe waarom ´gezondheid´ tijdens deze avond centraal stond: ´Dit is wellicht het belangrijkste wat een mens zich kan wensen. Dit geldt ook voor de bevolking in Kenia, het land waar de meeste projecten van Dorcas Ondernemers Regio West zich bevinden. In Kenya worden heel veel kinderen ziek van jiggers. Kinderen lopen veelal op blote voeten in het zand. Dat vinden zandvlooien heerlijk, want die kunnen zo heel makkelijk, via een wondje, onder de huid van de voeten hun eitjes droppen. Vervolgens komt daar een larfje uit: de jigger, die verwijderd moet worden, met alle gevolgen van dien.

Malaria komt in heel Kenia voor. Een ernstige ziekte die wordt overgebracht door muggen. Om de kans op besmetting te verkleinen zijn anti-muggen maatregelen noodzakelijk. Muskietnetten zijn praktische producten die mensen goed beschermen tegen insecten´.

Speciale gast

Voor deze gelegenheid was Lianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking uitgenodigd. Zij werd geïntroduceerd door Leo Visser, per 1 januari 2017 de nieuwe directeur van Dorcas Nederland. Hij noemde haar zakelijke nuchterheid die zij als minister combineert met haar idealisme: 'Als mens ben je niet meer, maar ook niet minder dan een ander´.

Minister Ploumen ging in op een aantal vragen van ondernemers. Zoals: Hoe is het gesteld met de wereld, welke zorg leeft er wereldwijd en wat doet Nederland hieraan? Ploumen noemde in deze de verschrikkelijke situatie in Aleppo en het onvermogen om hier iets aan te doen. 'Iedereen kent de beelden. Het gaat hier om mensen die een leven hadden net als wij. Ze gingen naar hun werk, runden een zaak, en kinderen gingen gewoon naar school. Nu leven ze in een tentje, en is er weinig te eten. Op het gebied van extreme armoede is er wereldwijd wel veel bereikt. Was dit 15 jaar geleden nog 30%, nu is dit 10%, die onze aandacht verdient.'

Minister Ploumen is de eerste minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Waarom vindt ze deze combinatie zo belangrijk? 'Ik geloof erin dat als je economische ontwikkelingen kan bevorderen, dit voor iedereen het beste is´, zo liet zij weten. Naast

Nederland heeft goede reputatie in het buitenland

onze buurlanden zijn ook landen als Tanzania, Ghana, Brazilië en Zuid Afrika volgens Ploumen groeimarkten. Er is volgens haar ook al veel bereikt. Ze doet er alles aan om Nederland in de breedte te laten zien. Zo gaan op handelsmissies bijvoorbeeld ook vertegenwoordigers van vakbonden, voetbal clubs, en zelfs het residentieorkest mee. ´Ik sta versteld van de creativiteit van de Nederlandse ondernemer. Ik heb meegemaakt dat er tijdens een handelsmissie in drie dagen topdeals werden gesloten.´ Ook meldde ze dat in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid ´Public Private Partnership´ een belangrijke rol speelt. ´We proberen productiviteit, kwaliteit en eerlijkheid te versterken´. Tot slot liet ze weten dat Nederlandse ondernemers een goede reputatie hebben in het buitenland. Op agrarisch gebied biedt Nigeria kansen, maar ook Angola, Kenia, Oeganda en Brazilië. Voor meer informatie verwees Ploumen de aanwezigen naar rvo.nl.

Aan het eind van de avond werd de opbrengst van dit derde Dorcas Dinner With Friends bekend gemaakt: 17.000 euro voor de gezondheidsprojecten in Kenia van Dorcas Ondernemers Regio West.