Bouw van de eerste tien woningen 'Het Nieuwe Lint'. | Foto: CvdS.
Bouw van de eerste tien woningen 'Het Nieuwe Lint'. | Foto: CvdS. Foto: Carin van der Spijk

Bouwactiviteiten in De Horn in volle gang

Informatie n Omwonenden van De Horn hebben vorige week maandag 28 november een brief ontvangen van de gemeente, waarin zij door wethouder K. van der Spijk werden geïnformeerd over de stand van zaken bouwplan De Horn.

In het Nieuwe Lint, het gebied tussen de Oegstgeesterweg en de Vliet, zijn tien rijwoningen en een aantal vrije bouwkavels gesitueerd. Deze zijn inmiddels allemaal verkocht. De tien rijwoningen, onder de naam 'Hornvliet' worden gebouwd door ontwikkelaar Herkon. De vergunning is inmiddels verleend en ook deze woningen zijn allemaal verkocht. De bouw is in volle gang en de woningen zullen naar verwachting in het voorjaar 2017 worden opgeleverd.

Op het braakliggende terrein tussen de woningen aan de Collegiantenstraat, de Van der Koddestraat en de Brouwerstraat, komen onder de naam 'De Twee Hofjes' 15 levensloopbestendige koopwoningen van één laag, gebouwd door Van Rhijn Bouw BV. De vergunning is reeds verleend en de meeste woningen zijn verkocht. De bouw start volgens de planning in februari 2017.

In het hart van De Horn, tussen het Moleneind, de Collegiantenstraat en de Korte Voorhouterweg gaat BPD maximaal 192 woningen en appartementen realiseren. Dit gebied wordt in drie fases ontwikkeld: Vlietmeander, Vliet en Vlieteiland. Vlietmeander zal als eerste worden gerealiseerd. De grond moet deels gesaneerd worden. Vanaf januari 2017 komt deze fase in de verkoop. De verwachting is dat de bouw in het najaar van 2017 start. Voor de fase Vliet lopen op dit moment de noodzakelijke ruimtelijke procedures. Fase Vlietland volgt als laatste.

Het Merovingisch grafveld dat binnen het plangebied ligt is een rijksmonument. Hier boven wordt het Merovechpark aangelegd, een mooie nieuwe recreatieplek in Rijnsburg.

Vanaf januari 2017 wordt het bouwterrein De Horn afgesloten en door omwonenden niet meer gebruikt kan worden om te voetballen of de hond uit te laten. De tijdelijke parkeerplaatsen op dit terrein worden verplaatst naar de Collegiantenstraat.

In de brief stelt wethouder Van der Spijk at er maatregelen genomen worden om het bouwverkeer zoveel mogelijk te reguleren. Zo wordt de snelheid voor het bouwverkeer verlaagd naar 20 km per uur. Naast snelheidsmeters en 'smiley-borden' worden er bloembakken op de Oegstgeesterweg geplaatst om ook op deze manier de snelheid binnen de perken te houden.


Regeling Hulp bij Huishouden aangepast

Gemeente n Katwijk gaat nog een halfjaar door met de algemene voorziening 'schoon en leefbaar huis', maar gaat de regeling wel aanpassen. Dat zei wethouder Gerard Mostert vorige week donderdag in een raadscommissie.

Die voorziening, ook 'Hulp Bij het Huishouden' genoemd, is al enkele maanden onderwerp van onenigheid tussen het Katwijkse college van burgemeester en wethouders en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De gemeente voert de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) uit. Onderdeel daarvan is het verstrekken van voorzieningen, ter ondersteuning van de zelfredzaamheid en de participatie, aan personen met een beperking of met chronische psychische of psychosociale problemen. Eén van de voorzieningen is de huishoudelijke verzorging, ook wel hulp bij het huishouden genoemd', legt het college in zijn nota uit.

Inwoners die gebruik maken van die voorziening betalen zelf een eigen bijdrage voor de schoonmaakwerkzaamheden. Wie dat niet kan betalen, kan gebruik maken van de bijzondere bijstand via de Participatiewet. Begin dit jaar maakten zo'n duizend mensen gebruik van die voorziening.

Naar aanleiding van Tweede Kamervragen van het CDA werd Katwijk door de staatssecretaris op de vingers getikt, omdat de manier waarop de gemeente de voorziening uitvoert 'niet in lijn met de Wmo 2015' zou zijn. Zo zou een bijdrage via de Participatiewet wettelijk niet zijn toegestaan.

Het Katwijkse college is het daar niet mee eens, maar is na de nodige discussie bereid te onderzoeken hoe de voorziening Hulp bij het