Afbeelding
Foto: pr

Trots op stap en resultaten boeken

Zorggroep n Deelnemers aan de Nationale Diabetes Challenge, een landelijk wandelfestijn voor mensen met diabetes, verloren gewicht, voelden zich prettiger en hun bloedglucosewaarden daalden.

Een onderzoek onder een deel van de 3100 deelnemers laat de positieve effecten van beweging zien op gewicht, bloedglucosewaarden, buikomvang en welbevinden van deelnemers. Mensen die actief gingen lopen, gebruiken inmiddels de helft van hun diabetes-medicatie en er blijkt een duidelijke verbetering van de kwaliteit van leven. Deelnemers hebben meer zelfvertrouwen gekregen, kunnen beter omgaan met diabetes en zitten beter in hun vel.

De uitkomsten van het onderzoek werden eind november gepresenteerd. Bij de landelijke wandelfestijn waren 125 huisartsenpraktijken en zorggroepen aangesloten, waaronder Zorggroep Katwijk. Zij startten in mei met wekelijkse wandeltrainingen en trainden in vier tot vijf maanden voor een afsluitende vierdaagse. De grote kracht van de organisatie blijkt enthousiaste begeleiding. In alle gezondheidscentra, zo ook in Katwijk, waren meerdere enthousiaste huisartsen, fysiotherapeuten, en praktijkondersteuners die wekelijks hebben meegelopen.

Een sportief doel stellen, blijkt een cruciale factor voor het succes van deze wandeluitdaging. Naar een doel toe werken – tien kilometer wandelen bijvoorbeeld – in groepsverband zorgt ervoor dat mensen het blijven volhouden. Door de wekelijkse wandelgroep wordt je gestimuleerd om toch door te gaan, ook al heb je minder zin of regent het. Een positief bijeffect is dat door die wekelijkse wandeloefening een ritme ontstaat wat mensen kunnen blijven volhouden en waar ze trots op zijn.

Binnen de Zorggroep Katwijk wordt er nog steeds gewandeld onder begeleiding van een aantal praktijkondersteuners. Heeft u interesse om met ons mee te wandelen?
Uw eigen praktijkondersteuner verschaft u graag extra informatie of kijk op www.zgkatwijk.nl