Onthulling van een van de jachtgrenspalen. | Foto: PvK.
Onthulling van een van de jachtgrenspalen. | Foto: PvK. Foto: PvK

n Het hoort bij historie van Rijnsburg

Jachtgrenspalen officieel onthuld

Sandtlaan n 'Cultureel erfgoed daar moeten we zuinig op zijn'. Dat was zo'n beetje de strekking van de woorden van wethouder Jacco Knape bij de onthulling van de derde jachtgrenspaal in Rijnsburg. Enkele tientallen belangstellenden waren vorige week vrijdagmiddag aan de Sandtlaan ter plekke om dit bijzondere moment bij te wonen.

Door Piet van Kampen

De gemeente Katwijk en het Genootschap Oud Rijnsburg hebben zich een aantal jaren lang ingespannen om de palen die het jachtgebied van de Baron van Wassenaer van Catwijck in vroeger jaren markeerden, weer terug op hun plek te krijgen. Teuntje van Delft die namens het Genootschap Oud Rijnsburg het gezelschap welkom heette, wist te vertellen dat de beide partijen 23 jaar lang bezig zijn geweest om de verdwenen palen, die jarenlang lagen opgeslagen in het depot van het Rijnsburgs Museum en de gemeentewerf, weer een plekje te geven. 'Het hoort bij de historie van Rijnsburg', benadrukte zij. De andere twee jachtgrenspalen staan op een steenworp afstand aan de Sandtlaan.

Wethouder Jaco Knape is na de kennismaking met de heer De Beer enthousiast geworden over de plannen om de palen weer een markant plekje te geven: 'Het is belangrijk om de geschiedenis over te dragen aan de volgende generatie. Deze palen hebben een achtergrond en er zit een verhaal achter. Er zijn mensen die er hard aan gewerkt hebben om dit mogelijk te maken. Zonder alle anderen tekort te willen doen wil ik toch de heer De Beer (Genootschap Oud Rijnsburg) en Jacco van der Bent van de gemeente Katwijk in het bijzonder bedanken. In Katwijk aan de Rijn had de Oranjevereniging vorig jaar al een paal terug laten plaatsen omdat men ook daar met de geschiedenis bezig is. Rijnsburg kon niet achterblijven. Dat het leeft bij de mensen blijkt wel uit de belangstelling hier vandaag'.

Dingen uit het verleden blijven voort leven

Na zijn bevlogen speech onthulde de bewindsman samen met Baron Mr. A.G.J. van Wassenaer van Catwijck de jachtgrenspaal. De baron in zijn dankwoord: 'Ik vind het een bijzonder moment voor onze familie en voel de betrokkenheid met de gemeente. Er zijn inmiddels veel verhalen over geschreven. Ook in boeken wordt er over de historie verteld'.

Op deze wijze blijven dingen uit het verleden voort leven. 'En daar moeten we zuinig op zijn', onderstreepte Knape het in zijn speech. Bij de palen staat tevens een informatiebord met relevante informatie.