Hondenpoep is in Rijnsburg nog steeds ergernis nummer 1. | Foto: pr.
Hondenpoep is in Rijnsburg nog steeds ergernis nummer 1. | Foto: pr. Foto: pr

n Hondenpoep, te hard rijden en parkeerproblemen

Top drie overlast in Katwijk blijft dit jaar ongewijzigd

Veiligheid n De drie belangrijkste buurtproblemen in Katwijk blijven ongewijzigd. Ook dit jaar vinden de Katwijkers die deelnamen aan de Veiligheidsmonitor dat hondenpoep, te hard rijden en parkeerproblemen de grootste overlast veroorzaken in de gemeente.

De Veiligheidsmonitor heeft in de periode september tot en met november 2015 een vragenlijst voorgelegd aan 1.522 geselecteerde inwoners van de gemeente Katwijk. In totaal hebben 582 mensen de vragenlijst ingevuld. Daarnaast hebben 135 Katwijkers meegedaan aan de landelijke Veiligheidsmonitor. De totale respons komt daarmee uit op 717.

De overlast in de buurt is gemeten in drie categorieën: fysieke verloedering, sociale overlast en verkeersoverlast. De hondenpoep kwam als nummer één ergernis uit de bus en liet rommel op straat, vernieling van straatmeubilair en bekladde muren of gebouwen achter zich. Bijna een kwart van de Katwijkers ervaart veel overlast van deze soorten fysieke verloedering. Dit percentage ligt hoger dan het gemiddelde in de regio waar 20 procent deze overlast vaak voor zijn kiezen krijgt. Volgens het onderzoek komt dit verschil met name door de grotere overlast van hondenpoep in deze gemeente.

Te hard rijden is op de 'overlastranglijst' op de tweede plek geëindigd. De te hoge snelheden blijven vooral in Valkenburg en Katwijk aan den Rijn niet onopgemerkt. In deze dorpsdelen staat het te hard rijden zelfs op nummer één terwijl in Rijnsburg en Katwijk aan Zee de hondenpoep als eerste genoemd wordt.

Op de derde plek staan de parkeerproblemen zoals fout geparkeerde auto's of drukte. 28 procent van de inwoners heeft veel overlast ervaren van deze verkeersoverlast. Dit is 5 procent minder dan 2013.

In de gemeente werd in 2015 minder overlast ervaren van dronken mensen op straat, rondhangende jongeren, drugsgebruik of drugshandel, mensen die op straat worden lastiggevallen en overlast door buurtbewoners. Elf procent van de ondervraagden ondervindt veel problemen van deze zogenoemde sociale overlast.

In vergelijking met andere wijken heeft Katwijk Noord (13 procent) meer te maken met overlast door drugsgebruik of drugshandel en rondhangende jongeren. Ook geven inwoners vaker dan gemiddeld aan dat zij worden lastiggevallen door mensen op straat. In Katwijk aan Zee is het percentage juist gehalveerd van 14 naar 7 procent.

Hoewel openbare dronkenschap hier vaker voorkomt dan gemiddeld, is de overlast van dronken mensen op straat gedaald. Dit geldt ook voor de overlast door rondhangende jongeren.

De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeenten en politie. Vorig jaar heeft Katwijk voor de vierde keer deelgenomen aan dit onderzoek.


Swingend het jaar uit in de Go Go

Ravage n Zaterdag 17 december is er een leuke avond uit in Go Go.

Op veler verzoek even een avond terug in de tijd. Deze avond is speciaal voor degene die de 30, 40, 50 of misschien wel 60 gepasseerd zijn.

De band "Ravage" zal tijdens deze avond optreden. Deze band timmert al 20 jaar aan de weg en speelt hits uit de jaren 60, 70 en 80. Met andere woorden The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival, Elvis, Cliff, Golden Earring tot Hazes en alles wat daar nog tussen zit. Het gaat dus een avond worden waar iedereen die boven de 30 is wel wat voorbij hoort komen waar hij of zij iets mee heeft. Er is een dansvloer om weer een keer lekker te dansen maar ook een gedeelte met tafels en stoelen om even met elkaar bij te praten. Als de band even niet speelt zullen er ouderwetse Soul en Disco platen worden gedraaid. De kaarten kosten slechts vijf euro en zijn te verkrijgen in Rijnsburg bij snackbar De Klink en bij Topslijter in De Hoftuin. Ook mogelijk om kaarten aan te schaffen via Facebook, kijk daarvoor op de pagina van Go Go Rijnsburg. De deuren gaan open om 20.30 uur.

Playing music from the 60's, 70's & 80's. | Foto: pr.