Leon de Mooij met zijn winnende Bockbier. | Foto: PvK.
Leon de Mooij met zijn winnende Bockbier. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

n 'Gelijk al winnen is wel leuk'

Leon de Mooij brouwt het beste bockbier

Biertje n Het is volop herfst dus weer tijd voor het traditionele bockbier. De liefhebbers treffen het want het lekkere bruine vocht is in Rijnsburg in de Hoftuin en bij slijterij 't Vaatje te koop.

Door Piet van Kampen

Na een proeverij bij het Leidsch Dagblad waar regionale brouwers hun producten lieten keuren, kwam het biertje van Leon er als beste uit de bus.

Leon (33) begint het aangename gesprek met: 'Gelijk al winnen is wel leuk', lacht hij bescheiden. Met zijn Herfstbock schoot hij bepaald geen bok bij het testpanel waarin ook vrouwen vertegenwoordigd waren. Het is de eerste keer dat hij mee deed omdat hij nu officieel brouwer is. Voorheen was het een hobby, die hij samen met zijn vriend Jim Warmerdam beoefent. Het begon twaalf jaar geleden met een pannetje op het gas in de keuken en nu is Leon inmiddels zover dat hij zijn capaciteit wil uitbreiden. 'Ik kon niet meer dan 100 liter produceren maar ik wil graag meer', ontvouwt hij zijn toekomstplannen. Hij heeft duidelijk de smaak te pakken.

Speciaal bieren

De Mooij is geen man van het heerlijke heldere. 'Ik drink het liefst een speciaal biertje en daarom brouw ik deze ook. Wit bier, Dubbel, Stout en Zwarte Zee zijn onder meer soorten die uit zijn zelfgebouwde ketel komen. Bij Zwarte Zee geeft hij uitleg dat er oesters in verwerkt zijn. 'Ik probeer elke maand een ander biertje te brouwen', zegt de eigenaar van Brouwerij Spinoza. Het klinkt zo mooi, maar de brouwerij beslaat slechts enkele vierkante meters in zijn schuurtje achter de woning. Daar doet hij zijn verhaal. Uit alles blijkt dat hij een vakman is die, naast zijn werk als tuinbouwmachinebouwer, zich uitleeft in het brouwen. 'Het is een kwestie van de juiste ingrediƫnten gebruiken en in de juiste dosering om tot een goed product te komen. Bovendien is de juiste temperatuur ook heel belangrijk. Een graad meer of minder kan al voor een afwijkende smaak zorgen', licht hij toe. Zijn voorraad bockbier staat al bij de slijters. Een flesje heeft hij zelf bewaard. 'Voor volgend jaar want ik wil weten hoe deze heeft gesmaakt', zegt hij fijntjes.