Veel ideeen tijdens speeddatesessie. | Foto: pr.
Veel ideeen tijdens speeddatesessie. | Foto: pr. Foto: pr

Speeddaters hebben oogje op barakken

Ideeën n Het fluitje van de machinist wordt geblazen als een trein van Stoomtrein Katwijk-Leiden aankomt bij de Wassenaarseweg in Katwijk. De bezoekers stappen uit op het station en duiken het lunchcafé in waar verstandelijk gehandicapten het eten verzorgen.

Na de lunch lopen ze langs de moestuintjes naar een expositie waar fotografen uit de omgeving hun werk vertonen. Onderweg pikken ze nog een worst mee van de charcuterie. Als het fluitje van de machinist weer klinkt, wordt er nog even gezwaaid naar de bewoners van de 'Tiny houses'.

De helft van de groep blijft achter en brengt de nacht door in de herberg. Morgen kan dan de rest van Buurschap Berkhey bezocht worden.

Toekomst

Het tafereel kan zo maar eens werkelijkheid worden. De gemeente, Dunea en het Rijksvastgoedbedrijf zijn er nog niet uit, maar in de tussentijd azen steeds meer mensen op één van de 32 barakken langs de Wassenaarseweg. Ruim dertig van hen hebben zich verzameld bij het burgerinitiatief MakenBewaren. In een speeddatesessie maakten ze vorige week kennis met elkaar en gooiden ze hun ideeën op tafel.

MakenBewaren is een project van stichting Maartse Buien. De stichting maakt projecten die ecologie, gebruik en geschiedenis van een landschap verbinden. Initiatiefnemers Saskia de Zee en Albert Meijvogel dromen van een openluchtmuseum, een parkachtig dorp waar ambachten, cultuur en natuur centraal staan. 'Het is een bijzondere plek', vertelt Meijvogel. 'We hebben te maken met monumenten, natuur en een waterwingebied.'

Dat het een bijzondere en unieke plek is, beseffen ook de geïnteresseerden die aanwezig zijn bij de speeddatesessie. Allemaal hebben ze een oogje laten vallen op één van de barakken van voormalig vliegkamp Valkenburg waar ze hun droom werkelijkheid willen laten worden. Sommige van de ideeën komen met elkaar overeen, zoals die van Femke van Dijk en Leonora van der Beek die een dagbesteding willen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze zien een match met Stephanie en Malou die kleinschalige horeca willen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken.

Een bijzonder project van monumenten, natuur en een waterwingebied

De ideeën lopen ook uiteen. Er zijn groepjes die zelf een eigen gemeenschap willen creëren die geheel zelfvoorzienend is, maar ook mensen die alleen een plek zoeken voor een onderkomen van hun bedrijf.

Volgens MakenBewaren is er veel mogelijk. 'We zien een parkachtig terrein waar recreanten ontspannen of meewerken, waar ambachten en cultuur overal zichtbaar zijn, waar natuur en mensen elkaar samen kracht geven en waar toekomstige generaties mee verder kunnen', schrijven ze in hun visie.

De ideeën zijn er, maar na afloop hebben de deelnemers nog veel vragen. Ze worden op een briefje geschreven en in een grote pot gedaan. Hoeveel gaan de barakken kosten en wat mag er verbouwd worden aan deze monumenten? Maar de meeste gestelde vraag was toch wanneer ze kunnen starten met hun plannen. Meijvogel en De Zee gaan op onderzoek uit om alle vragen beantwoord te krijgen. In december worden de koppen dan opnieuw bij elkaar gestoken.