De jubileumavond van Vereniging Oud Valkenburg is druk bezocht. | Foto: pr.
De jubileumavond van Vereniging Oud Valkenburg is druk bezocht. | Foto: pr. Foto: pr

Viering veertigjarig bestaan Vereniging Oud Valkenburg

Succes n De Vereniging Oud-Valkenburg bestaat in 2016 veertig jaar en dit jubileum werd vorige week dinsdagavond gevierd met een gezellige avond in het Dorpshuis.

Ruim 120 mensen waren op de verjaardag afgekomen, waaronder veel leden van de vereniging, maar ook leden van de gemeenteraad en vertegenwoordigers van Oud Katwijk, Oud Rijnsburg en Historie Rijnland. De zaal zat bomvol.

Informatief

De aanwezigen werden getrakteerd op een aantal voordrachten over Valkenburgse onderwerpen, verzorgd door mensen van de jarige vereniging zelf, met een leuke quiz gepresenteerd door Corrie van Kralingen en Daan de Roode over het voormalige vliegveld Valkenburg als sluitstuk.

Isotopenonderzoek mensenkaak

Voorzitter van de vereniging Jan Bakker vertelde over de geschiedenis van de vereniging; oud-voorzitter Hans van der Does en Gerrit van Delft als voormalig huisarts in Valkenburg kenner van de Valkenburgers bij uitstek, leverden daarbij ook een bijdrage.

Gerrit Russchenberg vertelde hoe de Rijn drager geweest is van veel geschiedenis in onze regio.

Herman Dijkhuizen lichtte het aanwezige gezelschap voor over isotopenonderzoek in de archeologie. Hij deed dat aan de hand van een in Valkenburg gevonden mensenkaak; het isotopenonderzoek zal uitwijzen of de kaak van een Romein is of van een Cananefaat.

Winnaar van de quiz was Jaap 't Hart. Hij ontving als prijs het bekende boek van Peter Korbee "Marinevliegkamp Valkenburg 1947-2006; herinnering aan een vliegveld" .

Aan het slot bedankte de voorzitter de heer Jack Bouma voor het aanleveren van prachtig materiaal en Linda Smit-van den Berg voor haar voortreffelijke rol als gastvrouw.

Na een slotwoord van wethouder Jaco Knape sloot de gastvrouw om half elf de zeer geslaagde avond. Na afloop bleven veel mensen nog napraten met een glas en een borrelhapje. De veertigste verjaardag was er een om niet snel te vergeten.