Afbeelding
Foto: Carin van der Spijk

Rotonde bij Noordwijkerweg-Voorhouterweg

Snel n De huidige kruising Noordwijkerweg – Voorhouterweg kan het verkeer vanuit de zijwegen niet goed afwikkelen. Vooral het verkeer vanaf de Voorhouterweg staat lang stil alvorens de Noordwijkerweg op te kunnen rijden.

Uit een onderzoek is gebleken dat op deze locatie en met de hier optredende verkeersintensiteiten een rotonde de beste oplossing is. Met de omgeving is in de afgelopen periode bekeken hoe een rotonde hier het beste ingepast kan worden. Wethouder Klaas Jan van der Bent: 'We zijn met een leeg vel begonnen, en door de opmerkingen en aandachtspunten vanuit de omgeving goed te bekijken, zijn we stap voor stap tot een passend ontwerp gekomen. Dit heeft geresulteerd in een mooi definitief ontwerp voor de rotonde'. Het college van B&W heeft het definitief ontwerp op 15 november jl. vastgesteld.

Nieuwe situatie

Het kruispunt Noordwijkerweg/Voorhouterweg/Waardlaan ligt op de overgang van de provinciale N449 (Noordwijkerweg) naar de bebouwde kom van Rijnsburg. De verwachting is dat als de rotonde hier ligt, het verkeer vanuit de Voorhouterweg makkelijker kan invoegen op de Noordwijkerweg. Ook zal er – doordat een rotonde altijd 'snelheidsremmend' werkt – minder hard gereden worden op dit deel van de Noordwijkerweg, en daardoor ook bij de overgang naar de 30 km zone direct na de brug over het Oegstgeesterkanaal. In de nieuwe situatie worden fietsers meer gestimuleerd de voor hen bedoelde route – waaronder de bestaande fietstunnel - te gebruiken. Hierdoor wordt de verkeerssituatie voor iedereen veiliger. Het definitief ontwerp is te bekijken op www.katwijk.nl/rotondenoordwijkerweg.

Planning

Naar verwachting stelt de gemeenteraad het benodigde budget voor de aanleg van de rotonde in december beschikbaar. Vervolgens moet een Omgevingsvergunning worden aangevraagd, en moet het werk worden aanbesteed. Volgens de planning starten de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2017. De rotonde ligt er dan na de zomer van 2017. Het kruispunt zal tijdens de uitvoering niet volledig voor het verkeer worden afgesloten. Voor de inrichting van het middeneiland wordt in samenspraak met een aantal buurtbewoners een apart ontwerp gemaakt, bestaande uit een groene inrichting in combinatie met een kunstwerk.

De omwonenden, bedrijven in de buurt en andere belanghebbenden zijn in alle fasen van het project betrokken. Voor de start van het project is het participatietraject met de betrokken wijkraad afgestemd. Vervolgens zijn er voor de omgeving twee bijeenkomsten georganiseerd waaruit het definitief ontwerp voor de rotonde is voortgekomen. Ook is er overleg gevoerd met Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond. Ook tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijft afstemming met de buurt een belangrijk aandachtspunt.