Peter Jautze wil graag water om zich heen hebben. | Foto: PvK.
Peter Jautze wil graag water om zich heen hebben. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Peter Jautze ligt op koers

n Boek over een zeilende Hollander

Eindbestemming n 'Het was een jongensdroom van mij die uit gaat komen'. Peter Jautze (70), geboren Hagenees vertelt in zijn woonboot in Valkenburg over zijn ervaringen op het water.

Door Piet van Kampen

Op zijn 65e begon hij aan het grote avontuur op zee. Zijn tweede huis, het zeiljacht De Windlover ligt nu in Caleta de Valez aan de Costa del Sol in Spanje. De eindbestemming van een man die weet wat hij wil.

Alleen op een boot voel je de vrijheid

'Vaar Wel' is de titel van het boek dat zijn ex-partner Marianne van Beek over het reilen en zeilen van Peter schreef. Hierin staan de avonturen op zee uitvoerig beschreven en het boek is voorzien van diverse foto's. Jautze gaat tijdens het gesprek terug naar zijn jeugd. Hoe hij zijn eerste rubberbootje kocht waarmee hij in het Westland ging vissen. Later werd het een sloepje. Op zijn dertigste kocht de man die aan het water is verknocht een zeilboot waarmee hij vele Hollandse plassen en het IJsselmeer bevoer. 'Het is ideaal om alleen op een boot te varen. Je voelt je vrij', straalt hij uit.

Je bent gek

In 2008 kocht hij een groter zeiljacht, de Windlover. Aan familie en vrienden vertelde hij over zijn plannen om in zijn eentje verre tochten te gaan maken. 'Ik wilde naar Gambia en later verder door naar Indonesië. Ze verklaarden mij voor gek', glimlacht hij. Zover is hij echter nooit gekomen.

Op zijn eerste verre tocht in 2011 mocht Marianne –toen nog partner- mee maar ging in Zeeland van boord omdat zij nog werkte. Later nam zij vakantie en reisde naar Frankrijk om een paar weken samen aan boord te zijn. Tussentijds hield het paar via skype en de telefoon contact. Peter, de avontuurlijke 'havenhopper', moest soms motorpech repareren of zich een haven binnen laten slepen. Gambia heeft hij echter nooit gehaald.

Hij verhaalt over zijn avonturen onderweg waar een school dolfijnen opdook en hoe hij in zeer dichte mist een haven in Spanje binnen voer. 'Dat was wel even heel spannend', erkent hij achteraf.

Spanje

Sinds drie jaar ligt hij met zijn boot in Spanje.

'Allemaal vrolijke mensen en mooi weer. Ik heb er ook een nieuwe vriendin ontmoet en ben van plan om daar een appartement te kopen. Spanje is mijn eindbestemming maar eerst nog even mijn woonboot hier verkopen'.

Jautze weet wat hij wil. Nog volop van het leven en het avontuur genieten.

Het boek is op internet terug te vinden: ISBN 978-94-6008-274-0.


Goede prestaties bij Springwedstrijden

Turnen n Afgelopen zaterdag 12 november hebben een aantal meiden van gymnastiekvereniging De Valken mee gedaan aan de springwedstrijden in Bodegraven.

Fleur Freke, Suzanne Lagendijk, Fleur Schroder , Noa Slootweg , Mirthe Bekker ,Fenna Varkevisser, en Joelle Star turnden op D-niveau meisjes 8-9 jaar.

Deze meiden hebben hun uiterste best gedaan op de lange mat, trampoline kast, plankoline kast en de minitrampoline.

Tijdens de prijs uitreiking werd dit dan ook beloond. De meiden mochten wel twee keer naar het podium en gingen naar huis met een 1ste plek op de plankoline kast en een 2de plek op de trampoline kast. Super gedaan.

Super gedaan meiden. | Foto: pr.