De gemeente gaat scholen stimuleren en ondersteunen om van hun plein een Groen Schoolplein te maken. | Foto: archief.
De gemeente gaat scholen stimuleren en ondersteunen om van hun plein een Groen Schoolplein te maken. | Foto: archief. Foto: pr

ChristenUnie: werk maken van meer groene schoolpleinen

Motie n Voor de zomer van 2017 moet het college van burgemeester en wethouders een plan aan de gemeenteraad presenteren over het vergroenen van schoolpleinen.

Dat is het resultaat van een motie van de ChristenUnie (CU) die vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen voldoende steun kreeg van CDA, SGP, D66 en KiesKatwijk. GemeenteBelangen, Hart Voor Katwijk, de Lokalen, PvdA en VVD stemden tegen.

Gezonder

Eind juni sprak de CU er ook al over in de gemeenteraad en meldde blij te zijn 'dat het college ook voor het 'vergroenen' van de schoolpleinen is en na de zomer met voorstellen zal komen'.

'Dat is helaas nog niet gebeurd. Daarom dienen wij een motie in', zei fractievoorzitter Gerard Mostert vorige week donderdag.

Voor de CU hebben groene schoolpleinen meerdere voordelen. 'Het zijn plekken die ruimte geven om samen te spelen en te ontdekken. Kinderen in een groene omgeving zijn gezonder en hebben minder gezondheidsklachten en ziektes. En een groen, avontuurlijk schoolplein draagt bij aan het behoud van soorten planten en dieren.'

Volgens Mostert bestaat er bij schoolbesturen de wens voor een 'groene facelift', maar zijn er nauwelijks middelen beschikbaar. 'Er zijn in het land diverse fondsen die scholen financieel helpen.'

Het verzoek aan het college is, om scholen te stimuleren en te ondersteunen bij het vergroenen van de pleinen. Daarnaast wordt het college verzocht 'samenwerking te zoeken met lokale groenondernemers of nationale subsidiefondsen die initiatieven financieel kunnen steunen'. Een meerderheid steunt de motie. De PvdA stemt tegen, 'omdat we op dit moment te weinig informatie hebben'.


Steun voor armoedemotie PvdA

Plan n Het college van burgemeester en wethouders moet hard aan de bak. Nog ruim een maand de tijd om een armoedeplan te maken en in te dienen bij het ministerie.

Een plan met 'zo breed mogelijke aandacht, ook voor kinderen wiens ouders niet per definitie onder de bijstandsregelingen vallen, en hierbij voeding en voedingsadvies ook een prominente rol geven'.

De opdracht voor dat plan komt van de PvdA, die vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen een motie indiende die unaniem werd gesteund door de andere partijen.

Door voor 1 januari 2017 zo'n plan in te dienen, maakt Katwijk kans op een financiƫle bijdrage van de overheid, die 100 miljoen euro structureel extra beschikbaar stelt voor armoedebestrijding bij kinderen.

In de Algemene Beschouwingen van de PvdA stond 'het kind centraal'. 'In Nederland groeien meer dan 400.000 kinderen op in armoede. Ook in Katwijk weten we dat er armoede is. Veel gezinnen hebben moeite om rond te kunnen komen', zegt fractievoorzitter Matthijs van Tuijl.

Hoewel er, aldus de PvdA, goed werk wordt gedaan in Katwijk, kan er nog meer gedaan worden met extra geld. Voor de PvdA is het uitgangspunt daarbij: 'ieder kind moet mee kunnen doen'. 'Of het nu gaat om sport, schoolreisjes, cultuur of andere dingen, het moet beschikbaar zijn voor kinderen.'

Net zo belangrijk is aandacht voor voeding, vindt Van Tuijl. 'Uit een rapport van de voedselbanken van een paar jaar geleden wordt de conclusie getrokken dat het zeker voor ouders met een laag inkomen heel lastig is om hun kinderen van goede voeding te voorzien. Dit werkt een vicieuze cirkel in de hand.' 'Wat de PvdA wil, willen wij ook', is de reactie van wethouder Gerard Mostert.