De heer Broekhuizen hield een lezing over de Gouden Eeuw. | Foto: pr.
De heer Broekhuizen hield een lezing over de Gouden Eeuw. | Foto: pr. Foto: pr

Contactmiddag PCOB in teken van Gouden Eeuw

Lezing n De contactmiddag van de PCOB, vorige week woensdagmiddag in de Voorhof, stond in het teken van De Gouden Eeuw.

De heer J. Broekhuizen uit Lisserbroek, hield een lezing, ondersteund met vele foto's, over "Een rondje Gouden Eeuw". De Nachtwacht van Rembrandt is de rode draad. Zo gaat de reis door de Gouden eeuw. In de Hervormde Kerk in Lisse is de grafzerk van W.A. v.d. Stel, een belangrijke familie van burgemeesters in Amsterdam. Op enthousiaste wijze schets de heer Broekhuizen met vele geprojecteerde beelden de geschiedenis van de Gouden Eeuw. Belangrijke plaatsen zoals Amsterdam, Leiden, Kaap de Goede Hoop, slot Loevestein passeren ons. Jan Broekhuizen vertelt over belangrijke bestuurders in de VOC tijd. Toont oude prenten van het Damrak, stadhuis op de Dam en Amsterdamse panden bewoont door belangrijke bestuurders. Diederik de Graaff verzamelde in zijn Amsterdamse huis een grote kring van schilders, schrijvers en zangers. Na zijn dood werden de bijeenkomsten verplaatst naar het Muiderslot. Daar ontstond de Muiderkring. De Gouden eeuw is de 17e eeuw, waarin de noordelijke Nederlanden een periode van culturele, economische en politieke groei doormaakte. Door nijverheid en vrijheid van godsdienst en de koloniale handel werd de Republiek een welvarend land. Met een warm en welverdiend applaus, vergezeld met een Rijnsburgs bloemetje wordt de heer Broekhuizen bedankt.

De volgende contactmiddag is de kerstviering op woensdag 14 november. Dan begint de bijeenkomst om 10.30 uur en is er voor de PCOB leden een broodmaaltijd.


Ex-wethouder naar Voorschoten

Politiek n Daan Binnendijk wordt begin december de nieuwe wethouder in Voorschoten.

De voormalig CDA wethouder van Katwijk volgt de vertrokken Eppe Beimers (CDA) op die zich terugtrekt om persoonlijke redenen. Binnendijk wordt tijdens de raadsvergadering van 8 december geïnstalleerd en neemt daarbij de portefeuille van de heer Beimers over. Deze bestaat onder andere uit financiën en verkeer. Na de verkiezingen in 2014 besloot Binnendijk niet meer terug te keren als wethouder in Katwijk. 'Ik ben blij met Voorschoten en heb er zin in', aldus Binnendijk, die in een college komt met alleen dames.