Agnes tijdens de presentatie van haar boek over Rijnsburgse Bijnamen. | Foto: PvK.
Agnes tijdens de presentatie van haar boek over Rijnsburgse Bijnamen. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Rijnsburgse Bijnamen, een mooi document in boekvorm

n De Piemer, de Bok, Regenmaker….en nog zoveel meer

Uitdaging n Vorige week donderdagavond presenteerde Agnes Korebrits- van Egmond in een stampvolle De Burgt haar boek over de vele bijnamen. Namen die in de loop der jaren onder de Rijnsburgse bevolking hun oorsprong hebben gevonden.

Door Piet van Kampen

Agnes is een dochter van Huib van Egmond (de Piemer) en Hilde Zandbergen, een nazaat uit de familie die als De Bok door het leven ging.

Ja, je moet het maar een leuk idee vinden om een boek over de vaak korte of langere bijnamen over het volkje in Rijnsburg te schrijven. Waar komen die bijnamen vandaan? Het is simpel. De voorheen nog kleine gemeenschap in het Uiendorp moest wel een onderscheid maken tussen de generaties. Welke Jan Heemskerk werd er bedoeld als het in de praat te pas kwam. Was het opa Jan, zoon Jan of nazaat Jan? Zo ontstond het fenomeen bijnamen. Voor Agnes een dankbaar onderwerp om er zich in te verdiepen. Hoe zij op dit idee kwam? In 2013 wilde zij haar vader op zijn verjaardag met een bijzondere attentie verrassen. Pa van Egmond was geïnteresseerd in bijnamen binnen de Rijnsburgse populatie. Dochter Agnes was naarstig op zoek naar een boekje met bijnamen, maar dat was destijds niet voorhanden. Voor haar de aanleiding om zelf maar een speurtocht naar bijnamen te beginnen en deze in boekvorm uit te brengen.

Geen spijt

De oproepen in de krant legde haar geen windeieren. Via de social media en vele bezoekjes aan huis werd het van lieverlee een groot project dat drie jaar in beslag nam alvorens het boek van de persen rolde. Het 164 tellende geschrift is voorzien van veel foto's en leuke anekdotes. Vooral de oudere generatie zal zich hierin herkennen. 'Tegenwoordig worden de bijnamen minder gebruikt door de jongere generatie', weet ook Agnes. 'Het is vooral een naslagwerk voor de oudere Rijnsburgers. Het was heel leuk om te doen en ik heb er geen spijt van om er zoveel tijd in te hebben gestoken. Toen ik er eenmaal aan begonnen was werd het steeds leuker', bekent zij achteraf. De Piemers, de Bokken, de Regenmaker en de Hakkepoep en vele andere bijnamen zullen door veel dorpsgenoten worden herkend. Ruim duizend bijnamen waarvan er zeshonderd ook vergezeld gaan van de herkomst ervan, zijn opgetekend. Oud Rijnsburger en tegenwoordig burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan schreef het voorwoord. Het boek ging na de presentatie van de auteur al grif van de hand. Voor de liefhebbers van dit unieke geschrift is er de mogelijkheid om dit voor € 14.95 te bemachtigen bij de Read Shop in Rijnsburg en Katwijk, bij tuincentrum Flora Joy, bij Primera Videoland en het Rijnsburgs Museum. Een leuke verrijking voor de boekenplank.