Gerard van der Plas is de nieuwe uitvaartleider bij De Laatste Eer. | Foto: PvK.
Gerard van der Plas is de nieuwe uitvaartleider bij De Laatste Eer. | Foto: PvK. Foto: Piet vanKampen

Uitvaartvereniging 'De Laatste Eer' doet naam eer aan

Waardig n Sinds vier jaar is De Laatste Eer aan de Kamerlingh Onnesstraat in Rijnsburg gevestigd. Een van de grootste en modernste uitvaartcentra in de regio. De plaats waar bij het afscheid van een dierbare de nabestaanden op een passende en respectvolle wijze worden ontvangen en begeleid.

Door Piet van Kampen

Het is niet alleen het gebouw met alle faciliteiten –mortuarium, aula en drie familiekamers- maar belangrijker is dat de mensen die een uitvaart van het begin tot het einde begeleiden, met passie hun werk doen. Jantine Verbeek-van Klaveren en Gerard van der Plas dragen hier de zorg voor. Beiden hebben een achtergrond in de zorgsector en dat is zo belangrijk om dit beroep uit te kunnen oefenen. Het is een speciaal beroep. 'Maar wel een dankbaar beroep als je de nabestaanden goed kunt begeleiden in hun vaak moeilijke dagen', bekent Van der Plas oprecht. 'Het schept in een korte tijd een band. Je moet de mensen aanvoelen want er komt heel veel op hen af. Zij moeten aangeven welke keuzes zij willen maken rondom de uitvaart'. Collega Jantine vult hem aan met haar ervaringen: 'Onze taak is om hen te begeleiden bij een waardig afscheid. Het is belangrijk om ruimte te creëren voor eigen beslissingen en bewaken dat deze op de juiste manier worden genomen. Er komt veel voor kijken en het is onze taak om alles tot in de puntjes te verzorgen. Het komt ook voor dat mensen om een wilsbeschikking vragen en zo samen met de uitvaartbegeleider in een gesprek de wensen voor de uitvaart bespreekt en vastlegt zodat de overledene weet dat zijn of haar begrafenis of crematie volgens wens zal verlopen. Elke situatie is weer anders en daar moeten wij op inspelen'.

Rondom een uitvaart is er ook regelgeving vanuit de wet. Alle formaliteiten zijn bij De Laatste Eer in betrouwbare handen. Of het nu om een traditionele begrafenis of een crematie gaat, het maakt niet uit. Steeds meer mensen willen een eigentijdse uitvaart. Met foto's of video. Er is een beamer aanwezig en de beelden kunnen zelfs via internet – beschermd- naar familie elders worden verzonden. In De Laatste Eer kunnen behalve leden van de vereniging, ook andere begrafenisondernemingen gebruik maken van de aanwezige faciliteiten. Het is onze taak om een uitvaart van A tot Z goed te begeleiden met onze persoonlijke zorg'.