Verlichting bij Museum Genootschap Oud Rijnsburg. | Foto: CvdS.
Verlichting bij Museum Genootschap Oud Rijnsburg. | Foto: CvdS. Foto: Carin van der Spijk

Bijna 70.000 euro voor verlichting

n Monumenten in de 'spotlights'

Uitstraling n Museum Oud Rijnsburg, De Vuurbaak het oorlogsmonument aan de Zeeweg en de Franse school, het K&O-gebouw aan de Sluisweg, krijgen verlichting zodat ze meer opvallen.

Tijdens de Algemene Beschouwingen in november vorig jaar werd door de gemeenteraad gevraagd welke monumentale gebouwen verlicht zijn en of dit aantal kon worden uitgebreid. In Katwijk zijn al een aantal monumenten aangelicht zoals Molen de Geregtigheid aan de Valkenburgseweg, het beeld Vissersweduwe met zoon op de Boulevard en het gemeentehuis zelf.

De vier nieuwe monumenten die het college van burgemeester en wethouders op het oog heeft, zijn allemaal in het bezit van de gemeente.

Op de lijst van particuliere monumenten zag b&w geen enkel object waarbij belichting meerwaarde voor de omgeving heeft. Die particulieren mogen, binnen de regelgeving, er wel zelf voor kiezen om hun monument in de schijnwerpers te zetten.

Het aanlichten is volgens het college belangrijk om te laten zien dat de gemeente de uitstraling van dergelijk objecten belangrijk vindt. Het college wil dat de monumenten goed zichtbaar zijn en vindt dat dit bijdraagt aan een positieve uitstraling in het gebied.

Keuring

Niet alles kwam door de keuring. De oorlogsmonumenten in Rijnsburg in de muur van de Laurentiuskerk en de herdenkingsplaatsen naast de Hervormde kerk in Valkenburg worden niet voorzien van licht.

Het aanlichten van een monument op een begraafplaats vindt de gemeente niet gepast. Dat is ook de reden waarom het Joodse monument op de Joodse begraafplaats geen licht krijgt. De tunnel van het Zeehospitium is nog niet goed zichtbaar voor voorbijgangers, maar dit wordt opgelost door een informatiepanel die op korte termijn geplaatst wordt. De aanschaf van de verlichting en installatie hiervan kost de gemeente 69.395 euro, zo'n ongeveer 17.000 euro per monument. Per jaar komt daar nog 750 euro bij voor alle energiekosten. Het college maakt de kanttekening dat de verlichting niet bijdraagt aan het plan om energie te bezuinigen, de zogenaamde SER-energienota.

Waar mogelijk wordt de aanschijnverlichting van gemeentelijke objecten om 23.00 uur uitgeschakeld. Op sommige plekken gaat dit automatisch, maar bij het gemeentehuis en de Andreaskerk bijvoorbeeld niet. Dat komt volgens de gemeente doordat de investering van een tijdschakelklok hoger is dan de besparing op de verlichting met LED.

De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het aanlichten van de vier monumenten. Als die akkoord gaat, wordt duidelijk wanneer de monumenten in de schijnwerpers worden gezet.


Sinterklaas komt weer naar De Hoftuin

Intocht n Op zaterdag 12 november zet Sinterklaas na een lange reis weer voet aan wal in Rijnsburg.

Alle kinderen kunnen om 14.00 uur de Sint en Pieten welkom heten op de Vliet Noordzijde bij de Kerkstraatbrug. De ontvangst is in de Hoftuin met pepernoten. Daarna kunnen jong en oud tot de winkels dicht gaan genieten van de gezelligheid in de Hoftuin. Je kunt chocolademelk drinken bij de AH Chocopieten en speculaaspopjes versieren bij Bakkerij van Tilburg. Dansen en springen doe je met DJ Piet Stan. Sinterklaas heeft voor de winkeliers van de Hoftuin ook een mooie verrassing. Uiteraard vertelt hij pas aanstaande zaterdag wat dit is, maar de winkeliers mogen er zeker trots op zijn. Kom allemaal zaterdagmiddag naar de Hoftuin.

Afbeelding