In de keuken worden ook gezonde maaltijden bereid. |Foto: PvK.
In de keuken worden ook gezonde maaltijden bereid. |Foto: PvK. Foto: piet van kampen

Handgemaakte truffelbonbons van medewerkers Herberg Welgelegen

Betrokken n Sinds twee jaar vervult Herberg Welgelegen in Valkenburg een maatschappelijke functie. Het voormalige gemeentehuis dat door de Rijnsburgse ondernemer Van der Meij werd gekocht en verbouwd.

Door Piet van Kampen

Het is een welkom onderkomen voor cliënten met een beperking en een lichte vorm van Alzheimer. Zij vinden er hun geluk bij een gezamenlijk diner of activiteiten in de dagbesteding.

Bedrijfsleider Martin Noort is enthousiast en doet zijn verhaal over de ervaringen van twee jaar.'Het is een vorm van zorg die wij hier bieden. Geen medische zorg maar mensen op een andere manier gelukkig laten zijn. In de huidige maatschappij worden de zorginstellingen steeds schaarser en wat is er mooier dan op deze manier de mensen dichtbij huis afleiding te kunnen bieden. De meesten worden ook van huis opgehaald'. Het is een van de doelstellingen van Herberg Welgelegen. Daarnaast wordt er door gasten ook veelvuldig gebruik gemaakt van de acht hotelkamers. 'Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk,' benadrukt Noort. Ook de opbrengsten van feesten, partijen en vergaderingen die hier worden gehouden worden gebruikt om de boel draaiend te houden.' Veel vrijwilligers runnen de toko. In de keuken wordt de kok geassisteerd door mensen die niet in een gerenommeerd restaurant worden aangenomen maar zich hier kunnen uitleven en ontwikkelen. Zij zijn er trots op wat zij allemaal kunnen bereiden,' weet Noort. 'Het zijn vooral gezonde maaltijden die zij de gasten voorschotelen'.

Nieuw initiatief

Om de betrokkenheid bij de samenleving en in de buurt nog meer gestalte te geven opperde Noort het plan om ook producten te maken die aan de man kunnen worden gebracht.

Martin: 'Commerciële activiteiten genereren om de mensen in de herberg nog meer het besef te geven waar zij mee bezig zijn. Zo ontstond het idee om zelfgemaakte truffelbonbons te maken. In bakker Van Maanen vonden wij de ideale partner om deze op de markt te brengen. Het is een bedrijf dat ook sociaal denkt.' Vanaf deze week worden de handgemaakte truffelbonbons in de winkel van Van Maanen in Valkenburg aangeboden.

Ze smaken voortreffelijk.'We wilden weer iets moois creëren waar we trots op kunnen zijn', glimlacht Noort. Als de consument eenmaal de smaak te pakken heeft weet hij of zij dat de opbrengst ten goede komt van Herberg Welgelegen waar de medemens een warm onderkomen vindt.