Niet alleen bij nieuwbouw, maar juist bij oudere woningen is energiebesparing goed mogelijk. | Foto: CvdS.
Niet alleen bij nieuwbouw, maar juist bij oudere woningen is energiebesparing goed mogelijk. | Foto: CvdS. Foto: Carin van der Spijk

n Duurzaamheidsfonds gevuld met 1,1 miljoen euro

Goedkoop geld lenen bij gemeente voor zonnepanelen

Woning n Om Katwijk duurzamer te maken, stopt het college van burgemeester en wethouders een bedrag van 1,1 miljoen euro in een duurzaamheidsfonds. Katwijkers kunnen tegen een 'zeer lage rente' geld lenen uit dat fonds om hun woning duurzamer te maken.

Energiebesparing door duurzame energieopwekking. Dat wil de gemeente bereiken met het Energieprogramma 2015-2020. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet naar beneden om zo de uitstoot van CO2 en broeikasgassen te verminderen.

'Er is een forse winst te behalen in de woningvoorraad van particulieren, huurders maar ook gebouwen met een maatschappelijke functie', stelt het college. Zeker als het gaat om oudere bebouwing waar 'energiebesparing het startpunt is van een duurzame energievoorziening'.

Twee soorten leningen

Het gemeentelijk Duurzaamheidsfonds bestaat uit twee soorten leningen. De Duurzaamheidslening (met 500.000 euro in de pot) voor eigenaren van bestaande woningen en de Stimuleringsregeling Duurzaamheid (600.000 euro) voor onder meer verenigingen en huurders.

Een duurzaamheidslening wordt gegeven tegen een 'zeer lage rente'. Hoe laag die rente is, wordt in de nota van het college nog niet genoemd.

De lening is alleen bedoeld voor de duurzaamheidsmaatregelen die zijn opgenomen in de maatregelenlijst in de Verordening Duurzaamheidsleningen.

Enkele van die maatregelen zijn: dakisolatie, zonneboiler, groen dak en zonnepanelen.

Het maximaal te lenen bedrag is 25.000 euro

Het maximaal te lenen bedrag is 25.000 euro. 'Hiermee wordt een particuliere huisbezitter in staat gesteld om de woning uiteindelijk energieneutraal te maken', verwacht het college.

Ook de stimuleringsregeling kent een zeer lage rente. Het maximaal te lenen is 50.000 euro 'om meerdere partijen gebruik te kunnen laten maken'. Dat kan bijvoorbeeld een schoolbestuur zijn of een Vereniging Van Eigenaren (VVE) van een appartementengebouw.

Terugvloeien

Het uitgeleende geld vloeit op termijn weer terug in het gemeentelijke fonds, waarna het weer ingezet kan worden voor hetzelfde doel.

Het college stelt daarnaast jaarlijks 50.000 euro beschikbaar voor maatwerkadviezen.

Zo'n advies wordt gegeven door een gecertificeerde adviseur die de woning inspecteert op isolatie en verbruik.

Aan de hand daarvan geeft de adviseur aan welke energiebesparende maatregelen het beste genomen kunnen worden. En daar kan dan een lening bij de gemeente voor worden aangevraagd.

Het collegevoorstel moet nog door de gemeenteraad besproken worden.