Alleen kinderen met A, B en C zijn zwemveilig. | Foto: A. van Duijvnvoorde.
Alleen kinderen met A, B en C zijn zwemveilig. | Foto: A. van Duijvnvoorde. Foto: a van duijvenvoorde

Met alleen diploma A niet zwemveilig

Onderzoek n Bijna alle leerlingen van de Katwijkse basisscholen (98 procent) hebben het A-zwemdiploma. Landelijk ligt dat op 94 procent. Dertig procent heeft ook het C-diploma en dat ligt onder het landelijk gemiddelde van 35 procent. 'Alleen kinderen die in het bezit zijn van het volledige Zwem-ABC zijn zwemveilig.'

Dat staat in het onderzoek dat het college van burgemeester en wethouders afgelopen zomer heeft laten uitvoeren door Sportbedrijf Katwijk en het Mulier Instituut. Het onderzoek was opgenomen in het coalitieakkoord, omdat politieke partijen zich zorgen maakten over de gevolgen van het afschaffen van het schoolzwemmen eind 2012.

'Het Katwijkse cijfer geeft volgens de onderzoekers geen aanleiding tot de veronderstelling dat het diplomabezit sinds de afschaffing van het schoolzwemmen beduidend lager is geworden', stelt het college.

Toch wordt in het onderzoek gesteld, dat schoolzwemmen een meerwaarde kan hebben. Hoe meer zwemdiploma's, hoe beter de zwemvaardigheid. 'In het algemeen wordt gesteld dat een kind onvoldoende zwemvaardig is met uitsluitend een diploma A, zeker voor zwemmen in open water.'

Volgens het onderzoek verlaat dertig procent van de Katwijkse kinderen het basisonderwijs met 'het complete Zwem-ABC'. 'Alleen kinderen die in het bezit zijn van het volledige Zwem-ABC zijn zwemveilig. Op dat punt biedt het schoolzwemmen meerwaarde, niet alleen om het diplomabezit te stimuleren, maar ook om de geoefendheid te bevorderen', aldus het Mulier Instituut.

Win-winsituatie

Dick van der Bent, directeur Sportbedrijf Katwijk waar zwembad Aquamar onder valt, vindt het een hele geruststelling dat maar liefst 98% van de kinderen een zwemdiploma heeft. Maar hij onderschrijft ook de opmerking over het Zwem-ABC. De lagere cijfers over het C-diploma zijn voor hem aanleiding om na te gaan hoe dat verbeterd kan worden. Hij zoekt naar een 'win-winsituatie' waarbij kinderen èn meer bewegen èn zwemvaardiger worden.

In het onderzoek is niet gekeken naar het diplomabezit voordat het schoolzwemmen werd afgeschaft, omdat dat 'niet bekend is'.

Meer C bij schoolzwemmen

Twee jaarverslagen van het zwembad (2009 en 2011) tonen echter aan, dat het aantal behaalde C-diploma's hoog was bij schoolzwemmen. In 2009 ontvingen 802 kinderen via schoolzwemmen een zwemdiploma, waarvan 501 het C-diploma. Bij de zwemlessen van Aquamar behaalden dat jaar 708 kinderen een diploma, verdeeld over 413 A, 257 B en 38 C.

In 2011 ontvingen 617 kinderen via schoolzwemmen een diploma waarvan 396 het C-diploma. Ook in dat jaar valt op, dat bij de zwemlessen van het zwembad het aantal behaalde A-diploma's hoger ligt: 415 A, 240 B en 26 C.

De verantwoordelijkheid voor zwemvaardigheid ligt bij de ouders, geeft het rapport aan. Ouders die zwemlessen niet kunnen betalen, kunnen een beroep doen op het Jeugdsportfonds. De afgelopen twee jaar hebben in totaal 348 kinderen via dat fonds het A-diploma behaald.

Goed beeld

Voor het onderzoek zijn ouders van leerlingen uit groep 3 en groep 8 van alle basisscholen in Katwijk gevraagd een vragenlijst in te vullen. Dat leverde uiteindelijk 489 reacties op, waarvan 206 van ouders van kinderen uit de groepen 4 tot en met 7.

Daarnaast hebben de groepsleerkrachten geïnventariseerd of kinderen in hun klas een zwemdiploma hebben. Dat leverde 696 antwoorden op.

'Met de uitkomsten van de door 489 ouders ingevulde vragenlijst en de inventarisatie bij 696 leerlingen van 14 scholen (groep 3 en 8) is een goed beeld verkregen van de zwemvaardigheid van leerlingen in het primair onderwijs in Katwijk', staat in het onderzoeksrapport.

Het college biedt het onderzoek ter kennisgeving aan de gemeenteraad aan.


Slager de Mooy in de prijzen

Worst n Tijdens de Nationale Slager Vakbeurs, gehouden 10 en 11 oktober 2016 in Amsterdam is de Rookworst van keurslager de Mooy door een deskundige jury beoordeeld en bekroond met 'Goud met ster'.

Om deze bekroning te krijgen moet het product voldoen aan een aantal strenge eisen en wordt het gekeurd op o.a. het aanzien, de kleur, consistentie, samenstelling en natuurlijk geur en smaak. De jury bestaat uit keurmeesters, deskundige worstmakers, en leerlingen van het Slagers Vakonderwijs. Keurslager de Mooy is trots op deze onderscheiding. Natuurlijk kunt u dit product in de winkel komen proeven. Op de foto de worstmakers Bart Heemskerk en Marco van Diggele. Zij zijn trots op het behaalde resultaat.

Afbeelding