Afbeelding
Foto: pr

Is wijn uit Frankrijk beter dan wijn uit Chili of Australië?

Proeven n De wijnwereld is opgedeeld in de Oude wereld (Europa) en de Nieuwe wereld (alle wijnlanden buiten Europa).

Wijn uit Europa draagt de kenmerken van de eigen streek. Een wijn uit de Bourgogne heeft de kenmerken van een Bourgognewijn, zoals bijvoorbeeld slanke tannines, redelijke zuren en vaak een lichte kleur. De wijnen dragen de naam van de streek. Per streek is er wetgeving over de druiven die gebruikt mogen worden. Op het etiket kun je meestal niet teruglezen welke druiven dat dan zijn.

Wijnen uit de Nieuwe wereld zijn vaak merkwijnen, zoals Lindeman's uit Australië en Zuid-Afrika. Op het etiket staat altijd de druif vermeld. De wijn wordt gemaakt van druiven die uit een groot gebied afkomstig zijn. Zo kan de producent bereiken dat de wijn elk jaar hetzelfde smaakt. Een Europese wijnboer heeft soms maar een paar hectare grond tot zijn beschikking. De omstandigheden zijn er ieder jaar anders. Hierdoor heeft de wijn elk jaar een andere smaak.

In Europa is er veel aandacht voor terroir, wat staat voor de combinatie van bodemsoort, klimaat en de ligging van de wijngaard. In Duitsland komen de mooiste wijnen van hellingen die op het zuiden liggen. In de Bourgogne liggen de beste wijngaarden op het oosten of zuidoosten. Verder speelt de bodem een rol. Een wijn uit de Noord Rhône groeit op graniet. In Chablis is de mergelbodem rijk aan vette kalk. De combinatie van het klimaat, de ligging van de wijngaard en de bodem zijn bepalend voor de uiteindelijke wijn die de boer wil maken.

In de Nieuwe wereld werden aanvankelijk wijngaarden aangeplant in de dalen. Daar is de grond vruchtbaar en er kan machinaal gewerkt worden. Dat is goedkoper dan in Europa, waar het werk op de hellingen vaak handmatig wordt gedaan. In de meeste gebieden binnen Europa mag er niet geïrrigeerd worden, buiten Europa is dat geen probleem.

De laatste jaren is er in de Nieuwe wereld meer aandacht voor terroir. Op de etiketten kun je naast het druivensoort nu ook vaak het gebied lezen waar de wijn vandaan komt. De betere wijngaarden liggen vaak hoger of dichter bij de oceaan. Dat zijn vaak koelere gebieden en daar komen elegantere wijnen vandaan.

Is wijn uit Frankrijk beter dan wijn uit Chili of Australië? Dat laat ik graag aan je eigen smaak over. Voor mij is een goede wijn een wijn waarin veel te ontdekken valt, qua smaak, qua geur en qua beleving.

Linda Driebergen

Registervinoloog sinds 2015

Eigenaresse van De Oude Keuken,

Restaurant aan huis,

Katwijkerweg 16 Rijnsburg

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding