In de Romeinse tijd was de Victoria een  vervoermiddel om van A naar B te komen. | Foto: PO.
In de Romeinse tijd was de Victoria een vervoermiddel om van A naar B te komen. | Foto: PO. Foto: pr

Terug in de tijd met Romeins galeischip

Replica n Tijdens de Nationale Archeologiedagen konden geschiedenisliefhebbers zich afgelopen weekend verdiepen in het erfgoed van Katwijk.

Bijzonder was het vaartuig, de Victoria, een replica van een Romeins schip. In gezelschap van een paar flinke schoolklassen verwelkomde wethouder Jacco Knape het Romeinse schip 'Victoria' in Katwijk. Vanuit deze 'hoeksteen van de Romeinse Rijksgrens', de Limes, doet het schip tijdens de Nationale Archeologiedagen verschillende plekken aan waar in de Romeinse tijd forten lagen, zoals Leiden, Alphen en Woerden.

De Victoria is nagebouwd aan de hand van twee Romeinse wrakken die zijn gevonden in de buurt van het Duitse Oberstimm. Met een lengte van 16 meter, een breedte van 2 meter 80 en een mast van 9 meter hoog is de Victoria een getrouwe reconstructie van een Romeins oorlogsschip zoals die rond 100 na Christus patrouilleerden op de Rijn en de Donau. 'Dit schip is in Hamburg gebouwd', vertelt de Duitse historicus Gerrit Wagener, die deel uitmaakte van het bouwteam, dat behalve historici ook bestond uit studenten en jongeren 'met een afstand tot de arbeidsmarkt'.

Belangstellenden konden hun spierballen tonen door het zware roeiwerk op zich te nemen. 'Leuk om dit een keer mee te hebben gemaakt en terug te denken aan die Romeinse krijgers van vroeger', vertelde een van de roeiers na een tochtje over de Oude Rijn.