De Lofstem geeft vrijdag 28 oktober concert. | Foto: pr.
De Lofstem geeft vrijdag 28 oktober concert. | Foto: pr. Foto: ps

De Lofstem viert 130-jarig jubileum met feestelijk Najaarsconcert

n Aantal leden zijn al 55 jaar lid

Zingen n Een koor wat 130 jaar bestaat dat is op zich al een bijzonder gegeven. Het koor De Lofstem heeft die status dit jaar gekregen. Een koor wat barre tijden heeft doorstaan en nu in 2016 nog enthousiast van zich laat horen.

Door Annie Noort

U kunt hen weer beluisteren tijdens hun feestelijk Najaarsconcert dat gegeven zal worden ter ere van het 130 jarig jubileum op 28 oktober in de Immanuëlkerk te Rijnsburg. Het koor Soli Deo Gloria uit Krimpen aan de Lek zal haar medewerking verlenen begeleid door Jaap den Besten - orgel en piano en Han Kapaan - hobo. Algehele leiding heeft dirigent Bert Visser.

Het jubileumprogramma laat een mooie mix zien van klassiek en geestelijke liederen tot opera en musicalsongs. Voor de pauze zal onder andere het Festchor"Freud euch alle"van Johan Sebastian Bach en "Psalm 33"van Franz Joseph Haydn worden gezongen. Na de pauze is het lichtere genre aan de beurt waarin onder andere songs uit de musicals Evita / Phantom of the Opera / My fair lady/ en het Slavenkoor uit Nabucco. Aanvang van het concert is 20.00 uur, zaal open 19.15 uur. Toegangsprijs € 10,- Koffie en thee gratis.

Activiteiten

Het koor anno 2016 heeft nog steeds een prima onderlinge sfeer en er zijn natuurlijk activiteiten geweest om de kas te spekken zoals op de jaarvergadering een grote verloting. Ook worden op die vergadering Lofstemmers in de bloemetjes gezet die al jaren lid zijn van het koor. Sommige zijn al meer dan 55 jaar lid. Er is een commissie die elke maand een kleine verloting organiseert waardoor er wel eens wat extra's gedaan kan worden. Er is een muziekcommissie en natuurlijk een goed werkend bestuur die veel werk verzet. Er zijn dagjes en middagjes uit georganiseerd, in dit jubileumjaar zijn we een dag naar de Utrechtse Heuvelrug geweest en naar een ´Oude Ambachten en Speelgoedmuseum´, inclusief diner en natuurlijk koffie met gebak! Dit in het kader van het 130 jarig bestaan.

Als je terug kijkt naar de beginfase van dit koor dan heeft het koor al in de begintijd 1886 trouwe leden gehad. Oprichter Willem Schoneveld bezat een grote muzikaliteit en had door zelfstudie zichzelf opgewerkt tot een bekwaam dirigent. Door zijn enthousiasme kwam het koor tot bloei en werd het koor een belangrijke vrije tijdsbesteding in een tijd waarin er weinig voor de mensen te doen was op muzikaal gebied. Het dorp was klein, er moest hard worden gewerkt en er bleef heel weinig vrije tijd over. Maar de echte muziekliefhebbers beleefden veel plezier aan hun repetitieavonden en uitvoeringen. Het koor werkte mee aan een Onafhankelijkheidsdag in 1913 wat gevierd werd doordat er 100 jaar daarvoor een einde was gekomen aan de Franse overheersing.

In 1922 werd er een uitvoering gegeven op 2e Kerstdag in de Rapenburgkerk waar op de voorkant van het programmaboekje te lezen was dat het verboden was te roken. Hierin was de Lofstem de tijd ver vooruit.

Na de oorlog werd er in 1947 het 60 jarig jubileum gevierd en werd tijdens het jaarfeest een prachtig vaandel aangeboden wat nu nog bij bijzondere gelegenheden uit de kast wordt gehaald.

In de jaren erna zijn er altijd concerten gegeven, heel vaak uitgevoerd in de Maranathakerk, later werd het de Immanuëlkerk in de Kerkstraat waarin veel concerten werden gegeven. Er passeerden in die tijd natuurlijk diverse dirigenten maar iets teveel om hier te noemen.

De Lofstem breidde zich uit met jeugdkoren, onder de noemer ´Juliana´, was er een kleuterkoor, een tussenkoor, een meisjes en een jongenskoor.

Op 28 mei 1970 behaalden al deze koren een eerste prijs op een zangers avond voor de jeugd in de Stadsgehoorzaal te Leiden. In deze tijd was dirigent Peter Bontje de grote inspirator voor de Lofstem en haar jeugdkoren. Vanuit het ´Tienerkoor´ ontstond ´The Young Voice´ en dat werd later het huidige ´Voice of Joy´.

Toppertjes

Ook heeft het koor een leuke reis gehad naar Siegen in 1986 waar gezongen werd onder leiding van Peter Bontje en organist Hans van Kruistum, begeleidde dit op het fraaie kerkorgel van de Talkirche in Geisweid. In 1986 werd ook het 100 jarig bestaan gevierd met de uitvoering van de ´Deutsche Messe´ met orgel en orkest. Na dit concert werd op 5 mei een bevrijdingsconcert gegeven waarbij burgemeester Jonkman meedeelde dat Koningin Beatrix de inzet van het koor De Lofstem wilde belonen met een Koninklijke Erepenning. Dit was voor de koorleden een grote verrassing.

Het jaar daarop werd het koor samen met drie andere koren uitgenodigd om te komen zingen in de paleistuin van Soestdijk ter gelegenheid van het 50 jarig huwelijksfeest van Koningin Juliana en Prins Bernard. Dat was een grote eer.

Koninklijke Erepenning een van de hoogtepunten

Door de jaren heen heeft De Lofstem veel optredens verzorgd. Teveel om op te noemen. Bijzonder was, in 2011, het concert met de Flora Brass ter ere van het 125 jarig jubileum, waar de Missa Katharina werd uitgevoerd werd. Ter ere van dit jubileum was een prachtig jubileumboekje uitgebracht samengesteld door erelid Ank van Kruistum – Hogewoning.

Grote werken

Het koor gaf regelmatig Kerst of Najaarsconcerten waar bekende solisten zoals Marjo van Someren , Lisette Emmink en Maria de Hertog hun medewerking aan gaven. Ook traden we regelmatig op in verzorgingshuizen en werkten we mee aan kerkdiensten in de regio. Er zijn door de jaren heen diverse grote werken uitgevoerd zoals de Messe Solenelle (Ch. Gounod), het Gloria (A.Vivaldi),Love Transcending (J.W.Peterson),Bethlehem (J.H.Maunder),Olivet to Calvary ( J.H.Maunder).

Na Peter Bontje kreeg het koor als dirigent Matthijs van Noort en Bert Visser is de huidige dirigent.

Het koor repeteert nu in de Immanuëlkerk in de Kerkstraat te Rijnsburg elke woensdagavond vanaf 20.00 uur. Wilt u eens komen meezingen en luisteren dan kan dat altijd want we willen graag nieuwe leden ontvangen. U bent dus van harte welkom.