Vanaf 4 november is het boek voor € 14,95 te koop. | Foto: pr.
Vanaf 4 november is het boek voor € 14,95 te koop. | Foto: pr. Foto: pr

Boekpresentatie Rijnsburgse Bijnamen

n Door eentje van de Piemer en de Bok

Doel n Het is zo ver. Na een aantal jaar van onderzoek heeft Agnes Korebrits-van Egmond haar boek met Rijnsburgse Bijnamen gereed.

De presentatie hiervan vindt plaats op donderdag 3 november, aanvang 19.30 uur. De bijeenkomst wordt gehouden in het gemeenschapshuis De Burgt, aan het Burgemeester Koomansplein.

"O, bè jai d'r ientje van…..". Er is een aantal jaren speurwerk aan vooraf gegaan en nu is het er: het boek met Rijnsburgse bijnamen. Van zo'n zeshonderd bijnamen wordt de herkomst beschreven, duizend bijnamen staan erin vermeld. Van de Lut tot de Strontboer, van de Sjennie tot de Kippenfietser en meer. Foto's en leuke anekdotes maken het boek compleet.

De boekpresentatie wordt georganiseerd door Bibliotheek Katwijk en de schrijfster, Agnes Korebrits-van Egmond. De toegang is gratis. Na afloop van de presentatie is er mogelijkheid om het boek aan te schaffen. Ook is er gelegenheid om gezellig te kletsen onder het genot van een drankje.

Het boek is vanaf vrijdag 4 november verkrijgbaar bij: Museum Oud Rijnsburg, Primera Videoland Rijnsburg, Koestraat 26-28, The Read Shop in De Hoftuin en bij Tuincentrum FloraJoy in de Tulpenstraat 78.


Wens indienen bij Wensenfonds Rabobank

Verenigingen n Stichtingen en andere niet-particuliere organisaties kunnen, net als voorgaande jaren, een verzoek indienen voor een financiële bijdrage bij het Wensenfonds van Rabobank Leiden-Katwijk.

De wensen worden in drie categorieën ingedeeld: zorg, onderwijs & duurzaamheid, buurt & wijk en sport & cultuur. Een wens indienen kan tot en met 11 november a.s. op www.dichterbijleidenkatwijk.nl.

Aan deelname aan het Wensenfonds zijn spelregels verbonden. Een daarvan is dat de toekenning van het bedrag eenmalig is. Daarnaast vergoedt Rabobank Leiden-Katwijk nooit het volledige bedrag, want Rabobank vindt het belangrijk dat de initiatiefnemers ook zelf de handen uit de mouwen steken. Verder dienen de projecten die de Rabobank ondersteunt, binnen één jaar te zijn gerealiseerd. Doneren gebeurt uitsluitend in geld en de donaties zijn voorbehouden aan verenigingen, stichtingen en niet-particuliere organisaties die klant zijn van de bank.

Stemmen door leden

Verenigingen, stichtingen of organisaties die in aanmerking willen komen voor een donatie van het Wensenfonds, kunnen terecht op www.dichterbijleidenkatwijk.nl. Een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de ledenraad en medewerkers van Rabobank Leiden-Katwijk, beoordeelt de wensen en bepaalt of deze in aanmerking komen voor de erop volgende stemronde. Vervolgens mogen de leden van de bank in elk van de drie categorieën één stem uitbrengen.

Deze stemmen zijn 25 euro per stuk waard. Dus hoe meer stemmen, hoe hoger het bedrag dat de vereniging of stichting krijgt.

Kijk voor meer informatie over het stemmen op www.dichterbijleidenkatwijk.nl.


Geslaagde Kinderboekenweek op Obs de Dubbelburg

Lezen n Op alle drie de locaties van de Dubbelburg was de Kinderboekenweek een groot succes.

De Kinderboekenweek werd geopend met dansen op het lied "Voor altijd jong" van Kinderen voor Kinderen. We hebben heel veel opa's en oma's op bezoek gehad. Op de locatie in Rijnsburg hebben zij gedurende de afgelopen weken voorgelezen uit een boek uit hun eigen jeugd en hebben ze meegekeken in de klas. Ook op de beide locaties in Valkenburg hebben de opa's en oma's bij hun kleinkind(eren) in de klas meegekeken.

Elke locatie had een boekenmarkt. De tweedehands boeken verkochten de kinderen zelf. En natuurlijk heeft juf Jolanda haar net uitgebrachte prentenboek 'Het mooiste cadeau' gepresenteerd. Aan het eind van de Kinderboekenweek was er op alle locaties een feestelijke afsluiting. En deze week genieten van de herfstvakantie.

Veel activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. | Foto: pr.