| Foto: PR
| Foto: PR Foto: PR

Meer muziekles in de klas

school n Sinds dit schooljaar wordt er op drie basscholen in Katwijk nóg meer aan muziek gedaan. Op 3 oktober was de officiële start van een nieuw programma muzieklessen. Wethouder Jacco Knape was aanwezig bij de start van de lessen op de Wilhelminaschool. Want rekenen en taal is absoluut belangrijk, maar ook de creatieve vakken zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen.

Drie Katwijkse basisscholen hebben ervoor gekozen om de komende drie jaar, met behulp van subsidie, extra te investeren in het muziekonderwijs: de Wilhelminaschool, Duinroos (locatie Otto Baron) en de Emmaschool. Alle groepen van deze scholen krijgen de komende jaren bijna iedere week muziekles. Een groot verschil met de huidige muziekprojecten van vijf lessen per schooljaar. Een ander verschil met de reguliere muziekprojecten, is dat bij het nieuwe programma de muziekdocent en de groepsleerkracht samen voor de klas staan. De ene week geeft de muziekdocent de muziekles en de andere week gaat de leerkracht daarmee verder. Op deze manier steken zij ook van elkaar wat op. Die 'coaching on the job' zorgt er uiteindelijk voor dat de basisschoolleerkrachten veel beter in staat zijn om zelfstandig muziekles te geven.

Pilot

De muziekschool Katwijk heeft het nieuwe lesprogramma op verzoek van de basisscholen ontwikkeld. Voor de lessen in groep 6 werken we, net als bij de reguliere projecten, samen met de lokale muziekverenigingen.

"Toen we hoorden dat deze subsidieregeling kwam, zijn we direct met de scholen om de tafel gegaan om te kijken waar zij behoefte aan hadden en wat we als muziekschool konden betekenen. We hebben hetzelfde jaar nog een pilot op een paar scholen gedaan om het programma te testen. En vervolgens hebben we in overleg met de scholen het programma uitgewerkt. We zijn erg blij dat alle drie de scholen de aangevraagde subsidie ook daadwerkelijk hebben gekregen!", aldus muziekschooldirecteur Natan Heikens.