Wethouder Van der Spijk bezocht het diamanten paar. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Van der Spijk bezocht het diamanten paar. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

'Het was liefde op het eerste gezicht'

n Dirk en Marijtje al zestig jaar een gelukkig stel

jubileum n Op 15 oktober denken Dirk Klok (83) en Marijtje Klok-Schaart (81) terug aan het moment waarop zij zestig jaar geleden elkaar de ringen omschoven. Een band voor het leven. 'Ik vond het een leuke jongen en ik vond haar een leuk meisje' bekent het diamanten paar in hun appartement in Rijnsburg. Geboren Kattukkers die nu in het uiendorp wonen. Overigens volkomen naar hun zin.

Door Piet van Kampen

Ja het moet kunnen, het is tegenwoordig een gemeente. Dorpsgrenzen zijn er niet meer. De liefde tussen het echtpaar kent ook geen grenzen. 'Ook al wordt het in de praktijk minder, we geven elkaar altijd nog een zoen als ik of hij de deur uitgaat' lacht de vitale en olijke Marijtje. Het zit wel snor tussen die twee die elkaar destijds op de Meeuwenlaan ontmoetten.

Vissersleven

Uit hun huwelijk werden vijf koters geboren. Anton, Marinus, Leuntje, Dirk en Kniertje. De laatste naam doet herinneren aan een TV programma over het vissersleven. Daar kan Dirk alles over vertellen want hij heeft twintig jaar op de Katwijk 130 gevaren. Ooit bezat hij een eigen schip. Later met de voet op de vaste wal werd hij congiërge op het Bestevaer College, het tegenwoordige Andreas College. Voordat het echter zover was hij inmiddels opa van acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Zonnige dag

Hun huwelijksdag was een zonnig dag. Met open koetsen toog de ganse familie naar het gemeentehuis om vervolgens het huwelijksfeest in de UNIzaal voort te zetten. Het paar ging in de Prinses Marijkelaan wonen en vervolgens in de Molentuinweg. Er volgde echter een verhuizing naar Hallum in Friesland. Een leuke bungalow en beesten in en om het huis. 'Máár ik was aan Kattuk ehwend' bekent de bruid openhartig, 'dus benne we weer terug gegáán'. Nu woont het stel dus in Rijnsburg en denkt terug aan de mooie jaren zoals een familiebezoek in Florida. Moeder de vrouw die graag zingt rijdt nog steeds fris en fruitig in haar auto en echtgenoot Dirk neemt regelmatig de stofzuiger ter hand en kijkt nog steeds graag naar voetbal op de TV en een filmpje maken is hem ook niet wereldvreemd. De taken zijn goed verdeeld in een perfect huwelijk. Dat Dirk ooit gevaren heeft is duidelijk want in hun sfeervolle appartement pronken diverse scheepsmodellen. Het echtpaar heeft een goede koers op de levenszee gevaren en vieren dit met een feestje in De Wieck. Namens de gemeente kwam wethouder Krijn van der Spijk het diamanten paar geluk wensen.

'Ik was aan Kattuk ehwend'