Afbeelding
Foto: pr

Veel dromen zijn in vervulling gegaan

Schilderen n Als kind vond ze tekenen heel leuk en was ze er ook wel goed in. Pas op haar 50ste hanteerde ze voor het eerst een penseel. De Rijnsburgse kunstschilderes Corrie Ravensbergen, 79, kwam door haar zus Emmy in contact met Susanne Offereins, die in die jaren schilderles gaf. Die had op een van haar lessen een plek vrij, en zo is het gekomen.

'Ik weet nog goed de eerste opdracht die ik bij Susanne moest tekenen: gymschoenen van Nike. Die waren zo geweldig gelukt. Ik stond er zelf ook van te kijken. Ja, het schilderen heeft me toen gepakt. En nog steeds doe ik het heel graag'. Corrie heeft door de jaren heen verschillende cursussen gevolgd. Zoals op de Vrije Academie Dever, in Sassenheim en bij Ars Amule Natura in Leiden. In 1990 meldde Corrie zich aan voor de Oranje Expositie, haar eerste expositie. 'Mijn werk werd bekroond met een tweede prijs. Heb ook nog een keer een vierde prijs gehad. Helaas, nooit het zilveren penseel gewonnen'. Nu maakt Corrie al weer heel wat jaren deel uit van de jury, samen met Riet Rosier en Cees Baalbergen. Andere exposities waren o.a. bij Baalbergen Meubelen en in het Katwijks Museum.

Corrie is nog steeds zeer gelukkig getrouwd met Jan Ravensbergen, alweer 56 jaar. Samen hebben ze 5 getrouwde kinderen en 13 kleinkinderen.

27. Wat kan u diep ontroeren?

Wat mij diep ontroert is het verschrikkelijke vraagstuk van vluchtelingen. Zij die in opvangcentra worden geplaatst en gedoemd zijn tot nietsdoen. En kinderen die moeten leiden. Deze week nog, het amber alert van een 2,5 jarig meisje. En dan haar radeloze moeder. Wat mij ook diep kan ontroeren is een lied. Ik zing bij Kamerkoor Cantile. In de Deutsche Messe van Franz Schubert is een gedeelte van communium. Hierin wordt het lijden en sterven van Jezus heel indringend tot uiting gebracht.

5. Wat zou de persoon die u was op 18-jarige leeftijd nu op deze leeftijd van u vinden?

Dat er veel dromen in vervulling zijn gegaan. Dat ik mijn man Jan ontmoet heb, die uit Canada over kwam. Ik wilde zelf dolgraag naar Canada en dacht: dat is mijn kans. Alleen wilde Jan niet meer terug. Ook het wonen in de polder, bij de kwekerij, daar ging mijn paardenwens in vervulling. En de ontdekking van het penseel dat ik al jaren met veel plezier ter hand neem. Dankbaar ook voor onze 5 gezonde kinderen met hun gezinnen, die allemaal hun bestemming hebben.

3. Welk kunstwerk (boek, schilderij, beeld, lied, cd) zou u gemaakt willen hebben?

Op dit moment heb ik niets in het vizier. Mijn geloof, en ook Israël, zijn vaak mijn inspiratiebron. Zo heb ik een heel mooi schilderij van Jeruzalem gemaakt. Dat is niet te koop, die hangt prominent in onze woonkamer. Een opdrachtgever wilde wel graag zo'n soort schilderij. Ik heb daar een jaar over nagedacht en aan gewerkt. Het uiteindelijke resultaat was een drie luik van 240 bij 80 cm, geïnspireerd door een Bijbeltekst Ezechiël 36 vers 26: 'Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven'. De mensen waren helemaal ontroerd. Dat is heel mooi om dit te kunnen doen.

4. Waar kunt u ontzettend kwaad om worden?

Ik ben teleurgesteld en bedroefd op de manier hoe Israël op een zijkant wordt gezet. Wij zijn voor Israël. Ik ben kwaad op de vreselijke reactie van haat die onze voormalige minister president Dries van Agt heeft geuit, naar aanleiding van het bezoek van Netanyahu, de premier van Israël, begin september aan ons land. Van Agt heeft zoveel lelijke dingen gezegd. En dan die uitdrukking op zijn gezicht. Hoe kan je dat zeggen, een oud minister president onwaardig.

36. Wat is het grappigste dat u de laatste tijd heeft meegemaakt?

Ha,ha… samen met mijn jongste kleindochter Tara van 7, gaatjes in onze oren laten prikken. Onlangs was zij jarig en wilde ze van oma graag oorbellen. Ze woont in Woerden en toen zijn we samen naar het centrum gegaan. 'Ga jij maar eerst oma', zei ze. Nu heb ik weer oorbellen.

16. Waarover heeft u in uw leven het meeste verdriet gehad?

Dat was dat mijn zes jaar jongere broertje Piet bij een ongeluk om het leven is gekomen. Ik was al getrouwd. Op 16 jarige leeftijd is hij met zijn brommer gepakt door twee auto's. Dat was heel erg. Vroeger werd er niet zo over gesproken. Je wilt je ouders niet verdrietig zien. Nu praat je over mensen die overleden zijn. Dat is veel beter.

6. Wat is uw levensmotto?

Carpe diem. Maar ook in afhankelijkheid de dingen doen die je moet doen.

2. Wat was uw eerste auto?

Dat was een Simca, blauw van kleur en gloed nieuw.

Ik had alleen nog niet mijn rijbewijs. Mijn man had al vaker gezegd dat ik mijn rijbewijs moest gaan halen. Ik had drie jonge kinderen en vond het een heel gedoe om die lessen te regelen. Op een Moederdag stond de auto vlak voor het raam. Toen moest ik wel.

Ik ben in twee keer geslaagd. Ik had tijdens dit examen een heel leuk gesprek met de examinator…over paarden. Op een gegeven moment zei hij 'als je wilt slagen, moet je je wel aan de snelheid houden'. Het was dus een periode dat ik wel een auto had, maar nog niet mocht rijden. Op een mooie 's zomerse dag wilde ik zo graag met de drie kinderen naar het strand, dat ik met de auto ben gegaan. Jan is dit nooit te weten gekomen.

Dit heb ik pas, na al die jaren, opgebiecht……..

20. Bent u gelovig?

Ja. Ik vind het geweldig dat er een God is die alles geschapen heeft, en de Bijbel staat er vol van. Een bijzonder vers vind ik Johannes 3 vers 16 waarin staat: 'Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat hij zijn eniggeboren zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven heeft',

15. Wat is de grootste wetsovertreding die u heeft begaan?

Dat was het lopen over de trambrug die vroeger via de Noordwijkerweg liep. Dat was de kortste weg naar mijn vriendin die in Kloosterschuur woonde. Dat mocht niet en mijn ouders hebben me veel gewaarschuwd. Ik ben dus een keer gesnapt door politie van Zanten.